Årån!

Skriver i dagboken 28/5-17 Testfiske Årån.

Johan eller snarare Cykel-Johan plockade upp mig kring kl 02,00 på söndagsmorgonen. Målet var Årån i Jönköpings län som vi har fått förmånen att test fiska i. Förberedelserna har varit omfattande, ja jag menar att från vårt grova sjöörretfiske till finlir med torrflugor såsom Danica, bäcksländor etc kräver ju en helt annan utrustning. Jag själv med mitt 30 år gamla Cane-spö med en tafs på 0,16 och Johan med sitt härliga glasfiberspö klass #4 med en tafs på 0,12. Snacka om omställning mina damer och herrar.

Vad är nu Årån för något? 

Årån ligger i ett naturreservat ost om byn Bor. Årån är ett strömmande vatten som ingår i ett fiskevårdsområde och som varit förbjudet för fiske sedan bildandet av fiskevårdsområde 1992. Årån ingår i Lagans vattensystem och sträcker sig ca 10 km mellan sjöarna Lången och Furen. Ån är naturskön och förhållandevis orörd, och i reservatet finns flera olika vattenmiljöer representerade. Ja hur var fisket då?. Väldigt lågt vatten och inga vak under dagen. Några löjor krokades men dom första öringvaken såg vi först på eftermiddagen efter kl 16,00 när vi skulle tuffa hem. Ingen öring blev krokad av oss och första tanken var ju att ett omfattande tjuvfiske bedrivs vid ån men ändock tror jag att det låga vattenståndet har gjort att öringen backat ut i sjön eller att den helt enkelt gav fanken i att stiga upp till våra imitationer. Insektslivet var helt Top Off the Line måste jag säga. Åsandsländor, sjösandsländor, nattsländor och bäcksländor kläcktes löpande hela dagen. Mycket häftigt att beskåda. Måste säga att jag vill till baka till Årån eller som Johan sa – Seppo jag måste vara tokig för jag vill tillbaka hit igen. – Jag med svarade jag kort! Hoppas att vi får möjligheten igen. Vi får väl se? Måste säga att det känns en smula häftigt att få fiska i ett förbjudet vatten.

Fiske förbjudet och där lutar ett Cane-spö och ett glasfibersö mot skylten, Old skool! Häftigt eller hur?

Tillagad köttsoppa på plats med egenbakad Durumbröd inmundigades med god aptit. Finns en kul historia kring detta men vi återkommer om det.

Småvak på morgonkvisten när dimman började lätta en smula.

En mycket koncentrerad Cykel-Johan! Ja kan det bättre än så här?

 

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Årån!

 1. Josef holmberg skriver:

  Hej!

  Har det blivit någon mer gång vid Årån? Vi ska dit om någon vecka och testa på fisket. Spännande! Några tips om platser ni tyckte såg heta ut?

  Allt gott!
  Josef

  • Seppo Lippo skriver:

   Hej Josef!
   Nej vi har inte varit där en andra gång. Ja det finns många heta platser där. Vi hade vakande öring nedanför den övre bron men lyckades inte kroka den. Sträckan där Årån rinner ut i sjön var också mycket giftig men det var lågt vattenstånd när vi var där. Jag ska försöka rota fram kartan till Årån och återkomma till dig under veckan.
   Skitfiske
   /Seppo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.