Konditionsfaktor

Havsöring i lekdräkt , är på väg att gå upp i en å/bäck för att leka. Ska naturligtvis returneras så att det blir ytterligare ett år med nya öringyngel. Det är samma sak som att ha ihjäl kon innan den kalvat om man klubbar denna havsöring! Men är den utan fettfena gör ni en välgärning om ni tar upp den så den inte blandar sig i leken i Ölandsbäckarna!

Havsöring efter lek , i början har den en bronsfärgad ton innan den går över i silver. Men den är mager och är en riktigt dålig matfisk , då den inte återhämtat sig efter en tid i Östersjön. Man ser oftast det bäst på buken av havsöringen som är gråaktig istället för kritvit, samt att den har slitna fenor. Om ni strandar en sån havsöring så buktar inte buken ut , utan det blir som ett veck istället. Denna kallas för blankbesa och förtjänar att få en chans att äta upp sig igen! Och om den inte hamnar på kroken igen så får den ytterligare en chans att leka till hösten eller nästa! Denna havsöring är ofta trött i andra änden av linan , och börjar att rulla i ytan efter hugget.

Här är den perfekta havsöringen , trind och i toppkondition! En fantastisk matfisk och en riktig fighter i andra änden av linan! Vi får ibland inplanterad havsöring med fettfenan borttagen , dessa är de som bör plockas bort så de inte blandar sig i leken i de Öländska bäckarna. Har de fettfenan kvar så fria hellre än fäll , för de gör större nytta i våra bäckar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *