Fiskevård abborre

Abborren som varit borta under en lång tid från Öland börjar nu hitta tillbaka. Det vi försöker göra är att öka överlevnaden för de små genom att lägga i risvasar i Borgholm och Färjestadens hamnar. Vi kommer utöka med fler i år när cykelaffären i Färjestaden erbjudit hämtning efter nyåret av de som sålts innan jul. Vi försöker också få till en permanent lösning med större fasta risvasar i Grankullavik. Men där ligger nu beslutet hos den större markägaren? Abborren är ju den viktigaste fisken för att kunna locka unga in i den fantastiska upplevelsen med sportfiske , och har alltid varit! Vem har inte metat abborre med ett röd/vitt flöte?
Risvasar
Risvasar
2016 fick vi tillåtelse att sätta de första risvasarna i Sandvikshamn, de sitter under den stora gästhamnsbryggan för er som vill se vad som händer.

5 svar på Fiskevård abborre

 1. Ola Lindberg skriver:

  720 ålakråkor, jösses.
  Människan är det grundläggande felet men när vi skjuter bort ålakråkor eller jagar älg för att hålla nere beståndet så känns det som vi släcker små bränder. Vet vi hur balansen ska se ut i naturen egentligen??
  Vad hade hänt om vi släppt allt och slutat med mängdfiske, slutat jaga vilt för att hålla nere olika bestånd??
  Inte vet jag, det är för mycket politik och samhällsrellaterade frågor inblandat i naturvården för att vi ska veta vad som är rätt och fel. Sälarna har ökat, då gnäller yrkesfiskarna. Skarvarna ökar då gnäller vi sportfiskare, ökar räven gnäller jägaren för att mickel tar för mycket rådjursungar.
  Med detta sagt så tror jag inte att vi “vet” vad som är rätt och fel utan ser för mycket till våra egna intresseområden.
  Nä, vi har gjort bort oss väldigt mycket när det gäller vår kära natur, sorgligt nog.
  Samtidigt tycker jag att alla som engagerar sej i naturen gör det nödvändiga.

 2. Johan Öistämö skriver:

  Det är inte ålakråkornas fel att bestånden är dåliga, det är människan som skapat denna situation! Skarven har funnits i tusentals år!

  • Klimpen skriver:

   Kanske kan vara så, alla har rätt till en åsikt, jag tror heller inte att skarven är ensam orsak till att att bestånden blev dåliga, dock är jag av åsikten att ett starkt skarvbestånd i stor grad hämmar återväxten/återetableringen av t.ex. abborre och gädda.

   Människan är roten till mycket dumheter, men som toppredatorer har vi ett ansvar, blir det obalans i naturen, är det vårt ansvar att försöka rätta till det. Att låta naturen sköta sig själv hade nog fungerat bra förutsatt att vi gjorde oss av med alla människor…..

   Mvh Andreas Johansson

  • lasse skriver:

   Hej Johan
   Du har helt rätt i skuldfrågan. Var skarven funnits i tusentals år går åsikterna isär om, i Europa eller Asien. Hur resonerar du angående råttor och möss. Ska vi sluta decimera dessa bestånd också? Kanske är det lättare i denna fråga då skadeverkningarna syns lättare då det är över vattenytan?

 3. joakim skriver:

  Najs.. ville bara berätta hur jag fiskevårdar.. arrenderar jakten på öar i kalmarsund och jag och mina polare har på 3 jaktdagar de senaste 3 veckorna skjutit ca 720 ålakråkor. Med tanke på att en skarv äter ca 0,7-1,2 kg fisk/dygn så är det ca 700 kg fisk/dag vi räddat pga detta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *