Frösslundabäcken

Den 29:e augusti 2015 började det praktiska arbetet i Frösslundabcken. Pappersarbetet med fullmakter hade en granne till bäcken hjälpt till med, stort tack till Anders Kalin! Lasse sammanställde och skickade in hela ansökan för bäcken, och vi fick ett positivt svar tillbaks. Dock fick inga motorfordon framföras eller kvistar brytas i det naturskyddsområde som bäcken rinner igenom sista biten nedströms väg 925.
Frösslundabäcken
Vi började längst ner mot mynningen med att plocka ur, för att sen fylla på med vårt 30/70 grus. De två första dagarna var olidliga i värmen och de många flugorna som inte ville lämna oss ifred. Men vi hann ändå med alla planerade platserna upp till bron på den första helgen!
Frösslundabäcken
Andra helgen la vi allt krut uppströms bron och hoppades hinna klart, men vi fick lägga in en dag till någon helg senare. När vi höll på i bäcken hittade vi en del uttorkade platser med små gäddor. Öringen däremot var kvar på några platser där de stod tex under stenar som strömmen gjort hålor under. Man blir lika förvånad varje gång man hittar dem på de mest osannolika platser som håller lite vatten. Under en sten stod det nog ett femtontal öringar från vårens kläckning och året innan det. Känns som att de är utpräglade överlevare i den här bäcken som är torr till största delen nedströms.
Frösslundabäcken
Frösslundabäcken
Frösslundabäcken
FrösslundabäckenFrösslundabäcken
När vi var helt klara hade vi lagt i 60ton nytt lekgrus i Frösslundabäcken! Nu är det bara att vänta och se fram mot att de nya besökarna tar det till sig när de kommer upp för lek i bäcken. Vi hade ett tjugotal lekgropar 2014/15 nu i höst har vi räknat ihop till 29st, varav ca hälften i det nya lekgruset. Leken kom igång runt siste november och höll på in i till mitten av januari. Här fick vi lite regn så de blev lek, endast en bäck till har det 15/16 Åbybäcken. Resten av bäckarna på ön som vi följer är nästan helt tomma på vatten. Med lite tur är det någon mer på sydöstra delen av Öland som haft lek? Vi ser fram mot nästa år och hoppas på mycket mer nederbörd i okt-dec!

Frösslunda nytt grus, blev godkänt

Frösslunda nytt grus, blev godkänt

2014/15 inventerat ca 20 lekplatser

2015/16 inventerat 29 st lekplatser

2016/17 inventeringen gav ca 20 säkra lekplatser.

2017/18 inga uppgifter

2018/19 inventerat 11 lekplatser

2019/20 inventerat 10 lekplatser

2020/21 inventerat 9 lekplatser

2021/22 inventerat 8 lekplatser

2022/23

2023/24 inventerat 7 lekplatser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *