Gädda

Årstiderna som är bäst för gädda runt Öland är vår, höst och vinter.

Störst chans att fånga dom på spö är i början på november när dom samlas i grunda vikar för att övervintra och tills i slutet på mars innan dom ska leka.

Metoder som används är spinn, jerk och flugfiske.

På Öland så finns de flesta gäddorna på Östra sidan i de långrunda vikarna.

Båt eller vadarbyxor är att föredra.

När du ska fiska gädda så gör du bäst i att hela tiden söka efter fisken i vikarna. Stå aldrig stilla på samma ställe förens du vet att det finns fisk på det stället. Oftast så står gäddorna väldigt koncentrerat  i vikarna. Det bästa sättet att söka efter gäddan är att gå runt i viken och kasta i solfjäderform eller dela upp viken i ett rutmönster som du sedan metodiskt fiskar av. Får du ingen fisk i viken så byt plats. Om du hittar fisken i en vik så stå still så att du inte går in i fisken och skrämmer dom. Fiska istället noga av platsen. Du kan få många gäddor i samma kastriktning. Vi fiskar nästan uteslutande med jerkbaits eftersom man kan fiska av stora ytor snabbt och det är väldigt effektivt på gädda. Beten man använder är uteslutande grund och ytgående beten eftersom det är grunt i vikarna. Fisken brukar stå på ca 40-100cm djup. Naturtrogna färger fungerar bäst såsom i kallt och varmt vatten. Av erfarenhet vet vi att gäddan runt Öland är väldigt glupsk och det är inte ovanligt att en gädda kan hugga upp till fyra gånger. Vindarna har inte så stor betydelse för gäddorna när dom är i viken. Den faktor som har störst betydelse är vattenståndet. Helst ska det vara upp till 40-60cm över normalt vattenstånd. Kan man Öland riktigt bra så vet man i vilka vikar man ska fiska i beroende på vattenståndet.

Viktigt att veta är att det är ett förbud mot gädda under April och maj månad runt hela Öland samt statistik från yrkesfisket visar att fångsterna av gädda minskat med 80 procent de senaste 15 åren.För att skydda gäddan kommer den som fiskar med handredskap från och med sommaren 2010 därför bara tillåtas ta upp tre gäddor per dag. Dessutom får bara gäddor som är mellan 40 och 75 centimeter tas upp.

Skit fiske/ Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *