Trollingtips för Kårehamn

Sommar och höstfisket i Kårehamn är mycket likt djupriggsfisket i Vättern. Då jag började fiska där har jag märkt att samma saker fungerar minst lika bra här. I början och slutet av säsongen är det svårare att lokalisera fisken när språngskiktet är tjockt samt när kylan kommer igen. Lättast är fisket i slutet av juli och in i augusti när det kanske bara rör sig om ett språngskikt på bara 4-5meter. Den tiden kör jag bara 2 spö per rigg och en dipsy på varje sida , när fisken lokaliserats tar jag upp de två på dipsy. Mycket lättare att snurra runt på rätt plats , samt att fireline skär av nylon i ett nafs. Det är också lätt att riva och flytta när det inte är så mycket grejer i sjön. Mycket bättre att komma till rätt plats på 10-20 min , än att trolla sig dit på 1-2 timmar!! Platserna ligger på olandsfiske.se , det är bara att välja vad som är rätt för dagen. Kapelludden är min favorit , tyvärr är det ofiskbart där rätt ofta på grund av att där samlas en massa gräs och tång. Pulkor med dipsy kan vara bra innan språnskiktet kommit allt för djupt ner. Måste bara byta lina till minst 0.45 nylon om klämmorna ska kunna hålla dem , eller göra som Kjelle ta och stacka med Scotty stora djuppriggsklämmor på planerlinan. Senare i september , oktober är det som ett vanligt Vänerfiske med de flesta blyade i ytan på planer.

Vid djupriggsfiske föredrar jag följande flashers och dodgers. Salsa , Hot-spot och Oki , i glow , mother of pearl , crushed ice och uv i 8 & 11 tum. Dodger är det endast Goldstar storlek 2 i glow , chartreuse , gul , grön med svart stänk. Storlek 2 används för att den går att köra över 2.5 knop , med ett litet päronsänke i bakkant. Det är mycket ström utanför Öland , så det är svårt att veta exakt hur fort det går där nere utan Fish Hawk. På detta sätt minskar du fisket där betet inte går som det ska. En del dagar så får man plocka bort dodger eller flasher på en eller båda riggarna. Känns som det skrämmer mer än det lockar, då blir det 4 eller 6 rena beten på riggarna. Då kan man med fördel så stacka dem lite tätare de dagarna.

Betet som jag fiskar med till 95% är Apex , i 3 – 6.25 tum. Jag föredrar Apex beroende på det breda fartregistret och oregelbunden gång i vattnet. Gärna bakom en flasher eller dodger på rigg. Fäger som ger fisk är 55, 73, 77, 156, 156-1, 198, 210, 382, 405, 405-1, 431, 431-1, 454 och 555. Grizzly bakom flasher och dodger i färgen popcorn glödhäck används flitigt av ölandstrollarna. Även Bobcat ger bra med fisk, då den mer simmar mer slalom bakom dodgern, vissa dagar fantastisk. Plåtskedar är det nk28 och mag samt ismo quack som fiskar bra. Färger i gult , grönt silver och glow naturligtvis.

Farten ligger mellan 2-2.5 knop om jag inte kör med skarpsill. Det är inte många gånger per år jag kör skarpsill , men ligger då under 2 knop. Skallar från Salsa , Raxi samt Anchovy special. Färger i grönt ,lila crome , lapin kulta , cop car , clear , glow samt uv. Kör det oftare på ytan när vattnet kylts ner i början på hösten. Men även när vi provar någon gång tidigt i mars april. Det blir inte så mycket trollingfiske den perioden ,då flugfisket efter havsöring kommer i första hand.

Skit fiske !!! Så ses vi i Kårehamn till sommaren!

Niclas

2 svar på Trollingtips för Kårehamn

 1. Micke skriver:

  Hej Niclas!
  Jag och bror min kommer vara på Öland v30. Undrar nu om du har några guidade turer för laxtrolling. Då vi är flugfiskare i normala fall så har vi ingen utrustning för trolling fiske så detta bör ingå. Om det låter intressant eller om du känner någon annan som bedriver detta kan du väl dra iväg ett mail till mig.
  Mvh/ Micke

  • Solle skriver:

   Hej Micke,
   Vi är några stycken som har båt men bara en har behörighet att köra som guide. Johan Bjelkendal är det som har utbildning och papper på behörigheter. Jag kan kolla med Johan om han kan/vill hjälpa er med trollingfiske. Jag vet att han är på väg till norrland för harr , röding och öringfiske nu i juli. Så vi får se ?
   M.V.H Niclas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *