Klevabäcken

Allt började med ett föredrag som klubben höll på Ölands folkhögskola , angående vårt projekt i Silverbäcken. I de bakre raderna satt två herrar som undrade om det inte skulle gå att genomföra i bäcken norr om Mörbylånga. Då den hade vatten året runt genom en kallkälla och som höll öring hela året. Vi kollade runt lite och kom fram till att det var Resmokanal eller Klevabäcken. Det visade sig vara Klevabäcken som höll vatten året runt med två generationer av små havsöringar.
Klevabäcken
Efter första besöket med inventering upp till kulverteringen tog Lasse tag i papper till Johan A för att få underskrifter av markägarna. Utspridda markägare gjorde att det drog iväg i tid , för att inte tala om dikningsföretaget i bäcken. De här med dikningsföretag är ett jä..a skit då de flesta inte gjort något de sista 30-40 åren och ingen vet vem som är ansvarig. Men till slut har det alltid löst sig så här långt på projekten. Det roliga är att länstyrelsen kräver påskrifter , men har själva ingen som helst koll på dessa dikningsföretag! Godkändandet kom efter några månader , men med lite restriktioner denna gången på tidpunkten för åtgärden. Vi fick inte göra något i bäcken när flödet är så mycket att det är fisk på väg upp för lek. Men med vår torra sommar/höst -14 var det inget som helst problem. Då bäcken ligger i riktigt täta snår av buskar och träd började vi med att röja upp några stigar ner till bäcken.
Klevabäcken
Klevabäcken
Det ju bra med en smed i klubben som kan skaffa eller bygga grejer som passar just för det enskilda projektet. Som rännorna ner i ravinen till bäcken för gruset. Bra uppslutning gjorde att det gick fort att få i gruset , så bra att vi fick beställa mer. Endel var dock till Resmokanal som ligger 4-500m söder om.
Klevabäcken
Klevabäcken

Öringvärnare från höger i bild. Hasse, Johan, Patrik, Lasse och Robert.

Öringvärnare från höger i bild. Hasse, Johan, Patrik, Lasse och Robert.

Klevabäcken
Leken 14/15 har inte varit vad vi hoppats på , men lite fisk har varit uppe och lekt 7 platser i det nya gruset. Tyvärr är det ett jä..a mynningsfiske med nät utanför bäcken. Och det började tidigt på hösten , leken började också lite tidigare än de andra bäckarna vi följer. Det hänger nog ihop med att det alltid finns ett flöde , och då inte behöver lika mycket regn som de övriga? Vi kommer nu att skicka en skrivelse till Hav och begära fredning. Det känns så tråkigt att göra en sån här åtgärd som sen kan raderas ut pga att någon mindre nogräknad sätter garn i mynningen. Nej här krävs 500m i radie från mynningen för att stävja detta ofog! Vi kommer i framtiden fylla på här med vad som händer i och runt Klevabäcken.
Klevabäcken

2015/16 ingen lek i år på grund av vattenbrist på nästan hela Öland. Vi ser fram mot nästa efter det förlorade året.

2016/17 inventeringen gav 13 lekplatser, huvuddelen av dem låg ovanför skibordet.

2017/18 10 lekplatser inventerade

2018/19

2019/20 4 lekplatser inventerade

2020/21 ingen lek konstaterad

2021/22 2 lekplatser inventerade

2022/2023

2023/2024 4 lekplatser inventerade
 

 

 

2 svar på Klevabäcken

  1. Pontus skriver:

    Hej jag undrar var man hittar denna bäcken?

    • Solle skriver:

      Den ligger på västra sidan, norr om Mörbylånga. Inte den första som rinner i norra viken, utan den andra av två som ligger några kilometer norr om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *