Chipspåsen! Del 2 av 3

Sabiki Rig!

Ja jag vet att det börjar närma sig havsöringsträff här på ön och att många av oss har redan börjat fila på krokarna. Häftigt vandringspris står på spel för gemene tävlande skulle jag tro. Personligen vet jag inte i skrivande stund om jag kan vara med, men jag hoppas det i alla fall. En dag om inte annat! Nåja! Tillbaka till hur jag knyter en rigg för dessa utsökta chipspåseflugor. Riggen jag knyter heter Sabiki Rig som fungerar otroligt bra, knutarna håller samt minimalt med trassel under fisket. Har fått allt från makrill, torsk, sill till havsöring och riggen håller. Som stamlina har jag 0, 40 eller 0,50 mm nylon, sällan tunnare men till upphängarflugor, beroende på krokstorlek så varierar jag mellan 0,20-0,50 och givetvis beroende helt på vad jag fiskar efter. Totallängd för denna rigg kommer att ligga kring 110-150cm beroende på hur många upphängare du vill ha. Personligen så brukar jag ha tre (3) upphängarflugor. Blir mer hanterbart enligt mitt tycke.

Skitfiske på er mina damer och herrar och hoppas att vi syns på vår havsöringsträff den 27-28/10  här på Öland. Läs mer om tävlingen på www.havsoringoland.se.

/Seppo

Ps! Nu ska jag baske mig frigöra lite yta för vandringspriset. He, he!

Här kommer ett bildspel på hur jag knyter Sabiki Rig. Återkom gärna om jag är otydlig.

Från sänke är det 40cm till första överhandsknut som är dubbel. När du drar åt så bildas det en åtta. Du trär igenom flugtafsen, först genom den undre och sedan genom den övre ringen. Dra upp flugan ända till överhandsknuten på stamlinan och dra åt lite. Jag brukar ha mellan 25-30cm mellan knutarna. Flugans tafs har jag ca 30 cm lång för att jag ska få bra grepp när jag drar åt knuten.

Nu ska du göra en uniknut av flugtafsen. forma en ring först som är ca 2,5-3,0 cm i diameter alldeles intill flugan och stamlineknuten. Linda tafsen 4ggr igenom, fukta och dra försiktigt åt samtidigt som du håller i flugan. Knuten kommer att glida upp efter stamlinan. Dra sedan flugan tillbaka och knuten kommer att glida tillbaka till stamlineknuten. Dra åt båda nu och klipp av överbliven stump. Nu är det bara att gå på nästa.

Typ så här när den är färdig. Tafsen från fluga till stamlina blir ca 7-8cm lång. Jag brukar ha beteslås vid sänket (lättare att byta sänken) och lekande överst.

Här kommer en annan bildserie som kanske hjälper en smula.

Öglorna gör jag med en dubbel överhandsknut. fuktar och drar åt.

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *