ETT GOTT NYTT FISKE(VÅRDS)ÅR 2018

Först ser vi tillbaka på 2017 och det som hänt. Vi  i klubben kan inte skryta med några stordåd som bäckprojekt eller andra aktiviteter. Ibland räcker inte tiden och orken till annat  än det allra nödvändigaste. Litet axplock vad vi sysslat med, klubben har bytt namn, blivit medlemmar i Sportfiskarna, bedrivit lobbyverksamhet för fiskevård och sportfiske, fisketillsynsmännen har arbetat hårt och även fått polismakten att prioritera fiskebrott, klubben har gått in som sponsor till Sportfiskarna och Tobias Bergers planerade fiskevårdsprojekt som riktar sig främst emot gäddan, inventerat och hittat fler bäckar för framtida fiskevårdsprojekt, tillsammans med Lasse och Stina i Källahamn arrangerat havsöringcup och träffen, vilket skapar gemenskap och samsyn mellan kustfiskarna. Även framtiden för ölandsöringen ser ljus ut, det eviga regnandet skapade förutsättning för en ganska tidig lek och vi har sett att mycket fisk som har varit uppe för lek och fortfarande  leker på vissa platser. Kanske därför vi ser väldigt lite fisk utmed kusten just nu, den större håller sig i lekområdena samt att de dåliga åren 2014-2015 inte genererat några mängder yngel. Leken 2016 var hyfsad så vi borde se mer småfisk nästa höst.

Men det är framåt vi ska blicka, några planer och funderingar inför 2018.

FISKEVÅRD

Vi tar nya tag med risvasar för abborre, fortfarande har inte abborren återetablerat sig i våra vatten. Dålig vattenmiljö, hårt fiske och skarv bidrar inte att underlätta detta. Vill ge Borgholms kommun en riktigt risig gran som försenad julklapp för deras totala likgiltighet vad det gäller oseriöst fiske på kommunalt vatten, här kommer vi att fortsätta trycka på.

Klubben kommer att stötta Sportfiskarna och Tobias både ekonomiskt och ideellt i hans framtida vattenvårdsprojekt.

Förhoppningsvis samlar vi kraft och fortsätter jobba i bäckarna under året. Planer och nya bäckar finns, önskar att fler kan avvara tid och engagemang.

KLUBBVERKSAMHET

Havsöringcup/träff fortsätter som vanligt.

Något som saknas är gemensamma aktiviteter och att engagera ungdomar. Här behövs nya krafter med ideer. Kustfiskedag, metartävling, isfiske, fiskeliga (tävling) mm är saker som borde utvecklas.

FISKETILLSYN

Klubben fortsätter att utbilda tillsynsmän då behovet under vissa tider på året är stort, eftersom detta sker helt på egen bekostnad måste fler dela på ansvaret. Här betalar vi kursavgifter och klädsel.

MOLN PÅ HORISONTEN

Skarv och säl fortsätter att öka. Hur stor påverkan för återetableringen av abborre,gädda,mört mm har dessa. Vi kan se tillfälliga förbättringar både på bottenmiljö och bestånd som nästa år är tillbaka på ruta ett. För tillfället huserar ca 600-1000 skarv på Barnäsholmarna utanför Borgholm. Grovt räknat äter dessa ca 12 ton fisk per månad, om vi antar att de även äter spigg och skarpsill till 50% och övrig fisk med medelvikt 2 hg betyder det ca 360 000 individer på ett år. Vi ser även att beståndet av flundra har försvunnit helt från området runt Borgholm, dåliga bottnar eller hårt fisketryck kan det vara orsaken?

 

Fortsatt dåligt omdöme uppvisas av vissa garnfiskare, omärkta nät och på annans fiskevatten läggs fortfarande. Det som dessa inte fattar är att om problemet växer eller fortsätter skapar man argument för ett totalförbud för alla, skötsamma likväl ansvarstagande, sportfiskare eller nätfiskare kommer alla att drabbas. Klubbens ståndpunkt i frågan är att inte skapa förbud, men önskar se en skärpning hos vissa som överutnyttjar sin fiskerätt. Hur man fångar fisken är var och ens ensak, däremot mängden är allas intresse.

Ofoget att fiska på lekfisk är fortfarande ett problem, sportfiskare som inte kan hålla sig från mynningar, nätfiskare som riktar sitt fiske på lekfisk. I bäckarna smyger fortfarande skumma personer nattetid, mycket tips på personer och bilar får vi under höstarna från boende. Det som vi sett är att det inte markägarna som är problemet utan utomstående som inte bara fiskar på fel tid, med olagliga redskap utan även inkräktar på andras äganderätt. Här har kommun och länsstyrelse ett stort ansvar att agera innan problemet blir större. Tyvärr har andra grupper utöver “jullaxfiskarna” i byarna runtomkring tillkommit. Tips om bland annat gästarbetare och hantverkare från öststaterna har ökat, och med tanke på tjuvfiskehärvan i Småland under året bör nog skydd och kontroll förbättras.

 

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *