Bra år i bäckarna så här långt!

Har varit i tre bäckar och kollat efter lekplatser under ledigheten. Först var jag i Bröttorpsbäcken som hade vi 14 lekplatser, det är normalt. Är ni intresserade av hur mycket lek vi har i de olika bäckarna, så ligger det om ni scrollar längst ner på respektive bäck. Det bästa var idag när jag började i Silverbäcken, 34 lekplatser! Det är de näst högsta sen vi började inventera 2011/12, och det högsta sen de slutade pumpa i Lindby. Det har varit mycket vatten i rätt tid den här säsongen, till och med lite för mycket för leken är på andra platser. De ligger närmare kanterna på flera platser, samt att några bra mitt i bäcken har lämnats i år. Uppströms mynningen ca 70m respektive ca 100m hade vi för första gången lek. Det tyder på för bra strömhastighet, så de har lek där det brukar vara väldigt dåligt med strömhastigheten. Det var ett par i 1,5kg klassen som höll på att leka uppströms betongbron. Så de nya fredningstiderna är helt rätt för Öland (1/10-28/2).

minst 4m lång lekplats i Silverbäcken.
En liten precis vid mynningen i Silverbäcken.

Sen till årets överraskning, Strömmen med 15 lekplatser! Det bästa året innan var 2011/12 med 12 lekplatser. Nu har vi gjort en andra del i Strömmen ner mot mynningen, och där var det 7 st! Utan den åtgärden hade det varit 8 lekplatser på övre delen, det hade varit bra. Men detta ger mycket bättre förutsättningar för de åren som kommer. Förhoppningsvis hjälper det Strömmen få tillbaka lite av den storhet bäcken hade på 80-90-talet? Då var det Borgholms kommuns bästa lekbäck enligt Länsstyrelsens inventeringar.

Strömmens mynning.

Fick även försöka riva ut ett rejält stopp i Silverbäcken. Kunde tyvärr inte ta bort allt, då stövlarna inte var tillräckligt höga när vattennivån ökade.

Silverbäcken
Silverbäcken
Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *