Fiskevård abborre

Abborren som varit borta under en lång tid från Öland börjar nu hitta tillbaka. Det vi försöker göra är att öka överlevnaden för de små genom att lägga i risvasar i Borgholm och Färjestadens hamnar. Vi kommer utöka med fler i år när cykelaffären i Färjestaden erbjudit hämtning efter nyåret av de som sålts innan jul. Vi försöker också få till en permanent lösning med större fasta risvasar i Grankullavik. Men där ligger nu beslutet hos den större markägaren? Abborren är ju den viktigaste fisken för att kunna locka unga in i den fantastiska upplevelsen med sportfiske , och har alltid varit! Vem har inte metat abborre med ett röd/vitt flöte?
Risvasar
Risvasar
2016 fick vi tillåtelse att sätta de första risvasarna i Sandvikshamn, de sitter under den stora gästhamnsbryggan för er som vill se vad som händer.

4 kommentarer till Fiskevård abborre

 1. Johan Öistämö skriver:

  Det är inte ålakråkornas fel att bestånden är dåliga, det är människan som skapat denna situation! Skarven har funnits i tusentals år!

  • Klimpen skriver:

   Kanske kan vara så, alla har rätt till en åsikt, jag tror heller inte att skarven är ensam orsak till att att bestånden blev dåliga, dock är jag av åsikten att ett starkt skarvbestånd i stor grad hämmar återväxten/återetableringen av t.ex. abborre och gädda.

   Människan är roten till mycket dumheter, men som toppredatorer har vi ett ansvar, blir det obalans i naturen, är det vårt ansvar att försöka rätta till det. Att låta naturen sköta sig själv hade nog fungerat bra förutsatt att vi gjorde oss av med alla människor…..

   Mvh Andreas Johansson

  • lasse skriver:

   Hej Johan
   Du har helt rätt i skuldfrågan. Var skarven funnits i tusentals år går åsikterna isär om, i Europa eller Asien. Hur resonerar du angående råttor och möss. Ska vi sluta decimera dessa bestånd också? Kanske är det lättare i denna fråga då skadeverkningarna syns lättare då det är över vattenytan?

 2. joakim skriver:

  Najs.. ville bara berätta hur jag fiskevårdar.. arrenderar jakten på öar i kalmarsund och jag och mina polare har på 3 jaktdagar de senaste 3 veckorna skjutit ca 720 ålakråkor. Med tanke på att en skarv äter ca 0,7-1,2 kg fisk/dygn så är det ca 700 kg fisk/dag vi räddat pga detta 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.