Silverbäcken

Allt började i juni 2011 när vi för första gången fick träffa markägarna i Silverbäcken öster om väg 925. Det var Bo ,Egert ,Peter och Roger som följde med oss till bäcken för att höra vårt förslag. Efter att ha diskuterat en stund så fick vi ett muntligt godkännande att gå vidare med fiskevårdsprojekt Silverbäcken. Fjorton dagar senare var vi på plats för att kartera bäcken.Silverbäcken
Vi visste inte så mycket då, utan vi tog hjälp av Erik Cardell på Sweco i Göteborg. Han berättade vad vi skulle titta på och hur vi skulle gå till väga för dokumentera allt rätt. Vi la upp det på följande sätt: jag gick i bäcken med gps, Lasse gick bredvid och förmedlade allt till Ulf som skrev ner vad som gällde mellan våra gps-positioner i bäcken.
Silverbäcken
När vi gått upp en kilometer väster om kyrkan insåg vi att för havsöringens del är det bara delen öster om kyrkan som är intressant. Ulf sammanställde allt och la in alla gps-punkter i google earth för att få en lättare överblick. I november sammanställdes anmälan av vattenverksamhet till länsstyrelsen i Kalmar. Det viktigaste här var nu att få alla fullmakter underskrivna av markägarna och bifogade till ansökan. Utan dem hade vi inte kommit någon vart alls i vårt fiskevårdsarbete med Silverbäcken. Nu var markägarna helt fantastiska , då de skrev på utan ens fråga. Men vi förklarade ändå i stora drag vad som skulle hända och att vi skulle göra detta utan att påverka deras mark och djurhållning runt bäcken. Efter några veckor kom det en komplettering av uppgifter från länsstyrelsen.Vi hade glömt att fylla i storleken på lekgruset 30/70, samt att de undrade hur vi skulle få fast gruset på hällen i bäcken. Samtidigt hade vi nu börjat att dokumentera lekgropar i bäcken med gps. Då det är riktigt svårt att se i juli/augusti påföljande år när vi lägger nytt lekgrus. Leken denna säsongen låg i huvudsak mellan 15:e december till 15:januari.
Lekgrop Silverbäcken
14:e januari kom det glädjande beskedet från länsstyrelsen, det var klart för fiskevårdsarbete i Silverbäcken! Första dag för detta var satt till 16:e juli 2012 på grund av fågelskydd. Vi började med att planera var vi skulle anlägga de ny lekbottnarna. Detta för att göra dåliga platser bättre samt att lämna de bästa från vintern orörda till nästa säsong. Havsöringen skulle få välja vilka de tyckte bäst om , för vårt nya grus är grövre än det befintliga i bäcken. Dessa platser märktes ut med pinnar för vi skulle ha koll på var , samt att det skulle gå lite snabbare under arbetet.
Uffe och Niclas besiktigar Silverbäcken
Sen var det bara att kavla upp ärmarna och köra så länge hängselerna håller. Vi hade en blandad uppslutning på de olika dagarna allt från 2 upp till 9 personer. Ungefär en lekplats per dag och person låg takten på. En del gick fortare men vissa med blålera och kalkstenshäll tog längre tid.
Silverbäcken
På ett ställe fick vi bygga en spång upp i den torrlagda bäcken på nästan 100m, för att lättare kunna köra skottkärror med grus. I september var det sista gjort och 27 nya lekplatser var klara för årets havsöringar. Lasse som inte missat en dag under arbetet och agerat arbetsledare var nöjd när alla 31 ton grus hamnat i Silverbäcken!
Lekgrus till Silverbäcken
Silverbäcken2011/12 inventeringen gav 58 lekplatser

2012/13 Tyvärr blev det en katastrofal uppgång denna säsongen , men det kommer fler… Nu var det lika illa i de andra , Strömmen och Pelnabrobäcken. Vad det berodde på låter vi vara osagt , men vi ser fram mot nästa!

2013/2014: blev ett bättre år med ett tiotal lekplatser , det bästa var att de valde att leka i det nya lite grövre gruset!

2014/2015: hösten 2014 bjöd på mycket dålig vattenföring och ingen stigning för lek överhuvudtaget. Först i januari började det hända grejer, bättre vattenföring gav äntligen stigning, totalt blev det 7 lekplatser både i gammalt grus och i vårt ditlagda. Troligtvis mindre fiskar som varit uppe och lekt. Vi hoppas på en bättre stigning nästa år. Intressant är att all lek har skett i Januari.

2015/2016: ingen lek i år på grund av vattenbrist på nästan hela Öland. Vi ser fram mot nästa efter detta förlorade året.

2016/2017: tack vare det välkomna regnet under hösten hade Silverbäcken ett gott flöde denna säsong, leken kom igång i början på december med 3-4 platser. Vid slutinventering 14/1 räknade vi till 23 lekplatser, mycket positivt! Här ser man verkligen vikten av god vattenföring för att få ett bra lek-år.

2017/18    19 st lekplatser inventerade denna säsong

2018/19 Inga uppgifter
2019/20 Bästa året sen 2011/12 med 31 inventerade lekplatser

2020/21  11 st lekplatser inventerade denna säsong. Regnet kom sent, slutet av december och mest i januari. Så några hoppade nog över leken, när det inte var tillräckligt med vatten förrän i mitten av januari.

2021/22 34 lekplatser, bäcken är på gång!

2022/23 13 lekplatser.

2023/24 20 lekplatser

    

4 svar på Silverbäcken

  1. Martin Nørgaard skriver:

    Hej.

    Jeg kommer fra Danmark og har just besøgt öland.

    Fantatisk natur og fiskeri.

    Jeg har et spørgsmål. Hvor finder man Silverbäcken og Pelnabrobäcken?

    Mvh

    Martin.

    • Solle skriver:

      Hej Martin!

      Silverbäcken ligger precis söder om Gärdslösa kyrka vid väg 925 , sydost Borgholm. Pelnabrobäcken rinner under samma väg(925) men söder ut i gränsen mellan Borgholm och Mörbylånga kommun.

  2. solle skriver:

    Tack Fredrik, vi hoppas också att vi kan skriva om två nya bäckar varje år i fortsättningen!?

  3. Fredrik Arnerby skriver:

    Tack för posten mycket läsvärt och att de fanns bilder tycker jag om. Vi får hoppas att de blir bättre nästa säsong i bäcken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *