Fiske på Öland

Gädda

Årstiderna som är bäst för gädda runt Öland är vår, höst och vinter.

Störst chans att fånga dom på spö är i början på november när dom samlas i grunda vikar för att övervintra och tills i slutet på feb/mars innan dom ska leka.

Metoder som används är spinn, jerk och flugfiske.

På Öland så finns de flesta gäddorna på Östra sidan i de långrunda vikarna.

Båt eller vadarbyxor är att föredra.

När du ska fiska gädda så gör du bäst i att hela tiden söka efter fisken i vikarna. Stå aldrig stilla på samma ställe förens du vet att det finns fisk på det stället. Oftast så står gäddorna väldigt koncentrerat  i vikarna. Det bästa sättet att söka efter gäddan är att gå runt i viken och kasta i solfjäderform eller dela upp viken i ett rutmönster som du sedan metodiskt fiskar av. Får du ingen fisk i viken så byt plats. Om du hittar fisken i en vik så stå still så att du inte går in i fisken och skrämmer dom. Fiska istället noga av platsen. Du kan få många gäddor i samma kastriktning. Vi fiskar nästan uteslutande med jerkbaits eftersom man kan fiska av stora ytor snabbt och det är väldigt effektivt på gädda. Beten man använder är uteslutande grund och ytgående beten eftersom det är grunt i vikarna. Fisken brukar stå på ca 40-100cm djup. Naturtrogna färger fungerar bäst såsom i kallt och varmt vatten. Av erfarenhet vet vi att gäddan runt öland är väldigt glupsk och det är inte ovanligt att en gädda kan hugga upp till fyra gånger. Vindarna har inte så stor betydelse för gäddorna när dom är i viken. Den faktor som har störst betydelse är vattenståndet. Helst ska det vara upp till 40-60cm över normalt vattenstånd. Kan man Öland riktigt bra så vet man i vilka vikar man ska fiska i beroende på vattenståndet.

Viktigt att veta är att det är ett förbud mot gädda under April och maj månad runt hela Öland samt statistik från yrkesfisket visar att fångsterna av gädda minskat med 80 procent de senaste 15 åren.För att skydda gäddan kommer den som fiskar med handred-skap från och med sommaren 2010 därför bara tillåtas ta upp tre gäddor per dag. Dessutom får bara gäddor som är mellan 40 och 75 centimeter tas upp.

Skit fiske/ Johan

Havsöring på fluga

Havsöringsfisket runt Öland kan stundtals vara helt fantastiskt
för att en annan dag kännas som döda havet…

Vi börjar i september fram till i maj , allt beroende av vattentemperaturen.Frånlandsvind kan dra in kallare vatten mot kusten redan i september, samt in i juni/juli innan vattnet hunnit värmas upp.
Bästa tiden är dock när  vattentemperaturen kryper under +5.
I början och slutet används ett klass 7 eller 8 spö med intermidate.
När vattentemperaturen börjar krypa ner övergår vi till en flytlina,
samt byter tafsen till nylon från flourcarbon. Nylonen sjunker inte
lika fort , vilket behövs för att kunna fiska på riktigt grunt vatten.
Ända in på 20-30cm kan man se fisken under den kalla tiden på
året. Den tiden fiskar vi även i lä ,och kan då gå ner på ett klass
5 eller 6 spö med flytlina för att inte skrämma öringen som är inne
och äter märlor o dyl. Övrig tid fiskas uteslutande i vind med vågor
som bryter i sjön. Hardy och Sage klass 8 har funnit många anhängare
på ön, i kombination med Guidelines Coastal lina. Flugorna vi använder är till 70% omeborsten i olika variationer. Men även
magnus , nyårsdagen , Polenflugan och räkimitationer fungerar bra. Färger som ofta fångar fisk är rostbrunt ,grått, orange samt rosa i kallt vintervatten.

Platser vi ofta får fiskar är från Äleklinta och hela västra sidan upp till norra udden. Utstickande uddar eller stenar håller ofta fisk , men på vintern även inne i lugna vikar med tångskogar. När vårsolen börjar värma så fungerar vikar med pålandsvind riktigt bra på eftermiddagarna när temperaturen gått upp några tiondelar eller mer. Östra sidan börjar oftast fiska bättre tidigare på grund av det är långgrunt , och därmed värms upp fortare. Tänk bara på att det enda fredningsområde vi har ligger vid Gårdby , Åbybäckens utlopp. Det sitter skyltar i hamnen när ni kommer ner,   som talar om vad som gäller. Tänk också på att det oftast är utlekt öring som gått ut för att äta upp sig ni fiskar på. Dessa ska sättas tillbaka utan att tas upp på land för bästa överlevnad. Denna fisk är också en katastrofal matfisk , som behöver en tid på sig innan den är i bra kondition igen!! Syns oftast på att den inte är helt silverblank samt mager och inte vit under buken utan mer grå. En riktig öring är trind och släpper fjäll när du tar i den! Bättre att fria än att fälla ,då den gör mer nytta om den får en chans till att gå upp och leka! Skulle det däremot vara en med bortklippt fettfena är det bästa att ta bort den så den inte blandar sig i leken och förstör den genuina stam vi har i de öländska bäckarna. Fisket på östra sidan börjas i varma vikar och senare flyttas ut till uddar.Oftast märks det när du får gädda på räkimitation att det är dags att byta plats. I stort sett är alla uddar som sticker ut på östra sidan bra , och där finns ett stort antal ofiskade platser.Då de flesta väljer västra sidan ,  har du chansen att finna en egen hotspot på östra som du kan  återkomma till och som är ofiskad sen förra fisketuren.
Blandbotten med sten , sand och tång är mest på östra sidan.
Västra har mer sten och tångbotten , men när tobisen kommer in
mot land så kan stora sandfläckar fiska riktigt bra. Då med en lite
längre fluga för bättre imitation , låt den dyka mot botten så brukar
öringen ha svårt att låta den vara ifred. Västra sidan är den lättaste att fiska då kustvägen följer vattnet från Äleklinta till norra udden.

Skitfiske på er alla , så ses vi längs kusten!!    Niclas

2.9kg 58cm = Toppkondition Lekfisk