Havsöring Fluga/Spinn

Havsöring på fluga

Havsöringsfisket runt Öland kan stundtals vara helt fantastiskt
för att en annan dag kännas som döda havet…

Vi börjar fiska i september och fiskar fram till i maj , allt beroende av vattentemperaturen. Frånlandsvind kan dra in kallare vatten mot kusten redan i september, samt in i juni/juli innan vattnet hunnit värmas upp.
Bästa tiden är dock när  vattentemperaturen kryper under +5.
I början och slutet används ett klass 7 eller 8 spö med intermediate.
När vattentemperaturen börjar krypa ner övergår vi till en flytlina,
samt byter tafs till nylon från flourcarbon. Nylon sjunker inte
lika fort , vilket behövs för att kunna fiska på riktigt grunt vatten.
Ända in på 20-30cm kan man se fisken under den kalla tiden på
året. Den tiden fiskar vi även i lä ,och kan då gå ner på ett klass
5 eller 6 spö med flytlina för att inte skrämma öringen som är inne
och äter märlor o dyl. Övrig tid fiskas uteslutande i vind med vågor
som bryter i sjön. Hardy Zenith , Sage Method och Cts Affinity X klass 7 & 8 har funnit många anhängare på ön, i kombination med Guidelines Coastal eller Snowbee nutral density. Flugorna vi använder är till 70% omeborsten i olika variationer. Men även magnus , nyårsdagen , Polenflugan och räkimitationer fungerar bra. Färger som ofta fångar fisk är rostbrunt ,grått, orange samt rosa i kallt vintervatten.

Platser vi ofta får fiskar är från Äleklinta och hela västra sidan upp till norra udden. Utstickande uddar eller stenar håller ofta fisk , men på vintern håller de  även till inne i lugna vikar med tångskogar. När vårsolen börjar värma så fungerar vikar med pålandsvind riktigt bra på eftermiddagarna när temperaturen gått upp några tiondelar eller mer. Östra sidan börjar oftast fiska bättre tidigare på grund av det är långgrunt , och därmed värms upp fortare. Tänk bara på att det enda fredningsområde vi har ligger vid Gårdby , Åbybäckens utlopp.

Det sitter ett plakat i hamnen när ni kommer ner,   som talar om vad som gäller. Tänk också på att det oftast är utlekt öring som gått ut för att äta upp sig ni fiskar på. Dessa ska sättas tillbaka utan att tas upp på land för bästa överlevnad. Denna fisk är också en katastrofal matfisk , som behöver en tid på sig innan den är i bra kondition igen!! Syns oftast på att den inte är helt silverblank samt mager och inte vit under buken utan mer grå. En riktig öring är trind och släpper fjäll när du tar i den! Bättre att fria än att fälla ,då den gör mer nytta om den får en chans till att gå upp och leka! Skulle det däremot vara en med bortklippt fettfena är det bästa att ta bort den så den inte blandar sig i leken och förstör den genuina stam vi har i de öländska bäckarna.                                                               Fisket på östra sidan börjar i varma vikar och flyttas sedan ut till uddar i takt med att temperaturen stiger. Oftast märks det när du får gädda på räkimitation att det är dags att byta plats. I stort sett är alla uddar som sticker ut på östra sidan bra , och där finns ett stort antal ofiskade platser. Då de flesta väljer västra sidan såhar du chansen att finna en egen hotspot på östra sidan som du kan  återkomma till och som är ofiskad sedan förra fisketuren.
Blandbotten med sten , sand och tång är det som är mest på östra sidan.
Västra har mer sten och tångbotten , men när tobisen kommer in
mot land så kan stora sandfläckar fiska riktigt bra. Då med en lite
längre fluga för bättre imitation , låt den dyka mot botten så brukar
öringen ha svårt att låta den vara ifred. Västra sidan är den lättaste
att fiska då kustvägen följer vattnet från Äleklinta till norra udden.

Skitfiske på er alla , så ses vi längs kusten!!    Niclas Solberg/Fluga

 

Havsöring på spinn

Spinnfisket efter havsöring är den vanligaste metoden och i flera fall det effektivaste.      För att komma igång och vara förberedd så är det bra att veta vilken utrustning man ska använda och vilka tekniker som gäller beroende på säsong. Här kommer lite grundläggande information

Utrustning: Det finns ett hav av utrustning som man använder när man fiskar öring längst kusten såsom vadarbyxor, vadarjacka, håv, tång, glasögon, våg, vadarstav mm,mm. Jag tänkte skriva om det viktigaste man behöver och det man ska tänka på.

Ett spö som är mellan 8-11fot med en kastvikt på ca 10-40g. Både haspel eller multirulle går bra efter önskad storlek. Av linor finns det ett stort urval att välja emellan tex Fireline, Strikewire och spiderwire mm. Tjocklekar vi använder varierar mellan 0.10-0.19mm. 110-135m är lagom att spola på sin rulle. För dom som vill använda beteslås så är Berkleys crosslock att lita på. När det gäller beten så finns det en massa olika varianter att välja på. De färger som fungerar bra här på Öland är bla grönsilver, lilasilver, guldglitter och svart rygg med kopparbuk. Betena ska väga mellan 10-30g. Modeller som fungerar bra är tex, vicke, gladsax, no name, gruff och guideserien. Men man behöver inte så många beten i sin låda. Det är bättre att fiska in sig på några stycken så att du tex vet hur djupt dom går beroende på hur fort du vevar och hur många eller långa vevstopp du gör.

Vår: Så fort isen har släpp i dom grunda vikarna finns öringen där. Men dom första veckorna kan det vara riktigt trögt med spinnfiske innan vattentemperaturen har kommit över 5 grader. Det kan då vara effektivt att fiska med mindre beten på 10-14g och i skrikiga färger så som rosa, limegrönt eller vit. Grunda vikar som är vända åt söder med pålandsvind brukar vara bra. När vattnet har kommit över 6 grader kommer även tobisen in till kusten som är en av öringens favoritföda. Då kan man byta till mer långsmala beten i lila eller grönsilvrig färg. Kom också ihåg att i kallt vatten, veva långsamt och i varmare vatten veva snabbare.                                                                                                                 Man behöver aldrig kasta så långt som möjligt i varje kast. Det är oftast bara onödigt. Kasta istället av dom “heta” platserna som stora stenar, grynnor eller tångskogar. Ett bra tips är att använda ett par polariserande solglasögon så du lättare kan se hur bottnen ser ut och om du har följe. De bästa perioderna på dygnet brukar vara i gryningen och på kvällen tills det är mörkt.

Fortsättning följer:     Mvh,   Johan Bjelkendal/Spinn

2.9kg 58cm = Toppkondition Lekfisk

27 svar på Havsöring Fluga/Spinn

  1. Åke Persson skriver:

    Var nere runt Mörbylånga och provade förra veckan Men SÅ mycket skit i vattnet så varenda kast blev kass. Liknande upplevelse i Augusti vid Neptuni Åkrar. Någon som kan tipsa om ställen med bättre vatten, mindre skit. Fiskar både spinn och fluga.
    Åke

  2. Henke skriver:

    Såg en massa spinn- och flugfiskare vid Ekerum under helgen v. 44. Är lite nyfiken på vilka de var och hur fisket gick. Nån som vet nåt?

  3. Henke skriver:

    Hej alla.

    Jag är lite nyfiken på hur fisket efter havsöring är kring Stora Rör och Ekerum. Någon som brukar fiska där? Det finns ju en del grunda småvikar och varierad botten i Ekerum, till exempel. Tänkte åka dit i helgen (mitten av oktober) och testa. Om jag får några bra tips! Men vattnet kanske är för varmt ännu? Läste att det är kring 10 grader.

    Hälsn.
    Henke

    • Klimpen skriver:

      Hej.
      Stora Rör är relativt ofiskat för min del, söder om Stora rör har du Ispe udde, testa att fiska dig från st rör och söder ut, där finns fina sträckor. Vad gäller Ekerum, brukar jag gå söderut från den gamla restaurangen och fiska mig tillbaka ut mot Ekerumsrevet. Badviken och norr ut håller också fina platser, testa första udden norr om badviken. Tror mest på uddarna och utsidan mot sundet nu med tanke på tempen. skitfiske!
      Mvh Andreas

  4. Robin skriver:

    Hi there,

    I’m new to the area but am keen to get started with some fishing, probably totally the wrong time of year to start!
    I am living in Kalmar but we have a summer house down near Ottenby, is it worth to try some spots down that way at this time of year? I will be fishing with spinning gear to start and hopefully get my fly casting back up to scratch before next season!

    Tack så mycket

  5. Hans Gezelius skriver:

    Hej!
    Tänkte åka till Kalmar i mitten av April, Skulle vara kul om det finns
    möjlighet att prova på havsöringsfisket på Öland samtdigt. Är jag ute i fel tid
    eller är det annat fiske som gäller?
    Tacksam om någon kan tipsa mej om lämplig plats

  6. Thomas Bäckström skriver:

    Hej!

    Ska till Öland på tisdag och tänkte väl köra lite efter HÖ med fluga.. Är det för varmt i vattnet eller kan man lyckas lura nån rackare?

    Mvh

  7. Calle skriver:

    Halloj, tänkte dra ner till sommarstugan vid Löttorp i slutet på Mars/början på April, finns det något trevligt ställe för att fiska hasöring i krokarna kring den tiden? Eller är det för sent? MVH Calle

  8. Roger Sångefjord skriver:

    Hej !
    Ska till norra Öland och fiska snart !
    Jag undrar var man kan köpa omeborsten fluga/ ömöborsten fluga och Polen fluga ? kontaktade troutflies, men utan resultat finns det andra återförsäljare av dessa.
    Med vänlig hälsning.

    Roger

    • Solle skriver:

      Hej Roger,
      Flyfishingmasters i Malmö har båda två i sortimentet.
      Vill du ha tips så hör av dig när du är här.
      Välkommen och ett riktigt skitfiske!!

      Niclas

  9. Fredrik bergman skriver:

    Är det lönt att fiska efter havsöringen från land i juli? Tex på natten

  10. Klimpen skriver:

    Hej Annika.
    Klubben sysslar inte med guidning/arrangerade fisketurer . Guidningen sker på det teoretiska planet genom vår hemsida. Men vill någon ha tips och trix för fisket på Öland så är det enklast för dem att ta kontakt via kontaktformuläret här på hemsidan.

    Mvh Andreas

  11. Ölands Turistbyrå skriver:

    Hej!
    Om någon vill kontakta er för att följa med på fisketur vem ringer de då?
    Häls
    Annika
    Ölands Turistbyrå

  12. Robert skriver:

    Undrar om det har tagits nån öring i år på södra öland runt Mörbylånga?

    • Solle skriver:

      Dåligt med rapporter från det området, men bra fiske på östra. Men hör gärna av dig hur det går!

  13. Solle skriver:

    Det löser sig snart om jag inte är felinformerad. Det ska bli fågelskyddsområde…

  14. Michael skriver:

    Hur är erfarenheten av havsöringfiske på Norra öland och framförallt Neptuni åkrar? Är det “för djupt” ? Var där för ngn vecka sedan men måste nog reklammera mina havsöringsdrag ty det enda jag fick var torsk…… 😉

    / Micke

    • Solle skriver:

      Det har varit gott om torsk nu sista månaden ända in på 5-6m på norra delen av ön. Så många har nu passat på att ta lite matfisk. Försök på lite grundare vatten så får du säkert silver istället!

  15. Ola skriver:

    Tack för svaret , jo jag har läst om fredningsområdet så det är jag medveten om.
    Lycka till med fisketävlingen!

    Ola

  16. Ola skriver:

    Hur är fisket efter öring nu på Öland ?

    Med vänlig hälsning, Ola

    • Solle skriver:

      Hej Ola,
      Till helgen har vi havsöringsträff Öland 2012, så du lär inte bli ensam på kusten. Om vindprognoserna stämmer så kommer fisket vara bra på hela östra sidan av ön , då de lovar ost ca 5ms. Tänk bara på fredningsområdet vid Åbybäcken , 500m norr och söder om mynningen gäller 1/10-31/12.

      Skit fiske Ola!!

  17. Solle skriver:

    Birger i Grankullavik hyr ut båtar med motor och åror så du kan ta dig ut utanför viken. För att sen kunna ligga och drifta längs kusten.

  18. Solle skriver:

    Hej Rolf, det flesta platser går att fiska från land utan att vada om du spinnfiskar. Men jag rekommenderar dig att skaffa filtsula på kängor eller stövlar , man slår halvt ihjäl sig annars. Hade själv en sån dag igår i jaktstövlar, som inte är gjorda för att gå på hala strandstenar. Men flugfiskar du kommer det vara mycket svårare då linan kommer trassla sig bland stenar och annat.

  19. rolf torelli skriver:

    när jav yngre gjörde jag en del drag själv det är viss tjusning få fisk på egna drag gjutigt balans pirkar etc har ni någon egen tillverkning ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *