Recept

Spickeöring (gammalt öländskt recept)

Ta en öring ca 2.5-3.5 kg filea den och plocka nålbenen (blir trevligare då)
Frys i minst 2 dygn ,tina sen upp den. 3 dl finsalt 2 dl strösocker, strö på ett
fat lägg dit en file strö sedan resterande socker o salt på
köttsidan. Täck med gladpack. 1-2 dygn i kylskåp. Ta ut filen låt
den rinna av ordentligt (annars blir frugan galen) Häng den i köket
på en spik med ett smörpapper mellan vägg o skinnsida. Låt den
häng minst 3-4 dagar innan man börjar karva på den. Gudomligt gott
o gärna en liten öl till. Nu har ni receptet på ÄKTA ÖLÄNDSK
SPICKELAX (öring,laxen är för fet)

Gravad Lax / Öring

Gravad lax / öring är en nordisk maträtt bestående av lax eller annan fisk som gravats, d.v.s som fått ligga i en speciell blandning av salt och socker i ett par dagar. Dill eller örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull. Gravad lax/öring som maträtt har även fått viss spridning utanför de nordiska länderna. gravad lax/öring har förekommit sedan 1600-talet. Från början syftade namnet på att fisken lades i en grop och täcktes över, varefter den genomgick en låggradig form av fermetering vilket gav ett resultat mer liknande surströmming eller rakfisk. (Källa Wikipedia)

Personligen så tycker jag att havsöring blir mycket godare som gravad än vad laxen blir. Här kommer ett recept som min familj har nyttjat i mången år. Det är en lax som vi gravar här, den fina laxbiten fick frugan av en laxfiskare och vikten på den låg på ca 1,4 kg.

Mellanbiten anses vara bäst men personligen så tycker jag att den bakre delen är godast. Skrapa och torka fisken men ”OBS” skölj inte! Dela fisken längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben.

1kg lax/ öring (filé)

2dl grovt salt (ej med jod)

2dl socker (vissa använder  två tredjedel av saltmängden).

1 msk vitpepparkorn som stöts i en mortel.

Dill i massor

Gnid in laxen med en blandning av salt, socker och vitpeppar

Låt fisken stå kallt och mörkt i 2-3 dygn. vänd på den några gånger under tiden.

/ Seppo

Gravad fisk 004 copyGravad fisk 007 copyGravad fisk 014 copyGravad fisk 015 copyGravad fisk 018 copyGravad fisk 022 copy

 

3 kommentarer till Recept

  1. Ola skriver:

    Ska prova detta recept i år, har en firre som ska gravas till jul. Ska bli spännande och se hur det kommer att smaka.

  2. Seppo L skriver:

    Nu äntligen har jag rätt öring för beredning av Spickelax. Perfekt till julafton.

  3. Seppo L skriver:

    Spännande med gamla öländska recept. Måste bara prova detta. Frys (har jag) gladpack (har jag) smörpapper (har jag), salt(har jag), fat (har jag), spik (har jag) och socker (har jag) men öring på över 2,5kg (har jag inte) kan bli lite värre. (måste nog sticka ut och fiska ögona bums)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *