Torsk på Kullaberg!!!

Har fått förmånen att besöka och inte minst fiska vid sägenomspunna Kullaberg. Kullaberg är namnet dels på en bergskam belägen längst ut på halvön Kullen i nordvästra Skåne, dels på naturreservat som ligger på och i anslutning till bergskammen. Området hör till Brunnby socken i Höganäs kommun (Wikipedia). Vem av oss som har några år på nacken inte sett Kullamannen på TV????

Kullamannen och kung Valdemar Sejr samt hans livsmedicus mester Henrik Harpestreng, vars läkarbok kom att kopieras och spridas över Norden från 1200-talet  behålla sin aktualitet och makt över folk ända in i 1500-talet. Men även en stänk av denna uråldriga örtmediciner lever kvar till denna dag. Hör måste jag bara ge ett litet exempel från Harpestrengs geniala örtbok. Kanske något för vår ost guru här på ön och dessutom vår egen  Niclas!!!!!!!

Ost (Caseus) enligt Harpestreng är torr och hård. Ätes den innan måltiden, motverkar den matsmältningen men förtäres osten efter maten, kyler den magen och medför god matsmältning. Mjuk ost som ätes före måltiden kyler magen och om man ofta äter ost, får man febrig och trög vätska. He, he, he helt underbart! känner att jag bara måste återkomma om denna gentleman och livsmedicus. Texten är tagen ur Kullamannens kokbok som är utgiven av Kullaplast AB, Rolf Skoglund för den som är intresserad att läsa vidare.

Nåväl! lite om mitt fiskande här vid Kullaberg. Märker att jag har en hel del att lära. Först och främst blev jag så smått tvungen att investera i lite kraftigare fiskeprylar än jag är van vid, Tex spinnspö 20g-70g (tack Black Friday sparade 1200kr), plus ett gäng tunga beten. Svindel bör man inte ha om man ska fiska från Kullen samt bra fysik är att rekommendera. Fick jag någon fisk? Ja det fick jag, en torsk på ca 500g och Ja! mina spön höll. Givetvis så köpte jag två spön som heter Hardcore II ifall det är någon som undrar? På mina UL- spön har jag fått flundror kring 600g  och sjöörret upp till två kilo. Havsöringen här är fredad till 1:a januari 2018 så det blir nog ingen julaöring är jag rädd. ( såg en bild på en havsöring som vägde 8,2 jösses). Sjöörreten klipper här mina flundrebeten så det bara stänker om det.

Skitfiske / Seppo

Här en torsk på hela 500gram.

Inga problem med spöhållare om man glömt sitt hemma…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.