Summering av huggskräcksresan till Fyn.

Onsdagen den 22:e november rullade vi söder ut för den årliga huggskräcksresan. Vi samlades i Lund för att sen köra gemensamt till Törresö på norra Fyn. Erik hade riktigt jobbigt till en början med snö och 5km/tim på E6 söder ut mot Göteborg. Även Tommy och Jocke som genade över småländska höglandet fick blixthalka och bilar i diket längs vägen. Vi som tog E22 hade riktigt bra förhållanden. Väl framme var vi tvungna att göra ett stopp på GO Fishing i Odense. Där kompletterades flugaskar med diverse flugor och andra tillbehör, efter det gick vi över gatan till vinbutiken. Vi orkade inte laga mat första kvällen utan tog pizza och en Carlsberg i Otterup. Sen var det dags att packa upp grejerna samt rigga spö för morgondagen. Mycket prat om flugor och vad som skulle fungera eller inte på Fyn. Tom Larsen som först guida oss på mail, och på plats på fredag eftermiddag samt hela lördagen rekommenderade några olika platser som skulle besökas. Torsdagen visade sig vara lite hård med vindbyar upp till 16ms. Johan, Lasse och jag hade bestämt oss för att ta ett riktigt kraftprov, vi började med att gå i över en timme ut till fyren på Enebärsudden. Totalt gick vi 2 mil den dagen.

När vi gått lite över 7km var vi ute vid fyren längst ut mot sundet till Odensefjorden. Vi började fiska oss tillbaks på norrsidan i den hårda sydvästen. Jag hade en retur innan de andra hade kommit i vattnet, och det blev en till lite senare. Vi trodde vi skulle vara ensamma, men en gammal flugfiskare kom ut på cykel. Vilket var det vanligaste sättet att komma ut på udden. Lasse hade en retur och någon missad, Johan hade ett bättre påslag som inte ville följa med. Bästa platserna verkade vara bakom den skog som växte ute på udden.

Vi tog en plats till och hade inte ett liv, öringen verkade vara längre ut än vi kunde nå. De danska spinnfiskarna vi mötte hade tappat ett par rejäla precis när vi kom. Körde ner till ett ställe till, men det var inget bra ställe med bara sand. De andra hade haft bättre fiske med två öringar för Erik och Tommy, Tommy hade även en fin på 62cm som blev middag.

Fredag morgon hade vinden lagt sig lite och vi drog iväg innan soluppgången, dagen blev trög även med guide halva dagen. Vi avslutade på Fyns huvud med en retur för min del, men flera dragningar. Vi uppfattade öringen som lite svårflörtad, det var sällan de nöp i flugan mer än en gång. Nästan så de kändes krokvana, spottade snabbt när de känt på flugan? Eller så var det som de sa på GO Fishing, de är svåra att få att ta nu!
Här får man passa sig så man inte får en sten i huvudet när man går ut, den sitter en bra bit upp och sticker nästan ut till 50%! Minst 1000kg!

Här kommer två bilder till när vi avslutat, på en av bilderna står vår guide Tom utvadad och flugfiskar.


Lördagen var det bestämt att tre av oss skulle följa med Tom ut på Ebelö, Tommy, Johan och jag hade antagit utmaningen!
Här är starten med 1,2km vadning ut till en ö på vägen ut, sen efter någon kilometer på den ytterligare en bra bit i vatten innan reveln började. Totalt 4,5km med vadning och vandring, det tog en timme, men vi var varma när vi väl var ute. Tom däremot som varit här innan hade tröjan på ryggsäcken, och tog på sig när vi var framme. Vi hade minusgrader när vi gick men under dagen blev det upp mot 9 grader, riktigt skönt!
Här kommer bilder från vandning/vandringen ut..
Starten med första ön i sikte..

Nästan framme på första ön.

När vi gått över ön bland ett hundratal dovhjortar, och ska ut över sista vattnet innan reveln söder om ön börjar.

Här är vi framme på den fantastiska ön och har börjat fiska, jag hade en fin retur direkt vid ön runt 48-49cm och Tom en mindre.

När vi väl var inne på ön fikade vi innan vi skulle gå över och börja fiska på västra sidan upp mot fyren. Vid bunkern gick inte att fiska pga hård vind som låg rakt in mot land.

När vi vandrade runt ön skrämde vi nog ett hundratal dovhjortar till, vissa riktigt fina skovlar. Naturen på ön är helt fantastisk, måste upplevas på plats. Även fiskeplatserna var riktigt fina med mycket tång och stora stenar ute i vattnet. För att inte tala om alla stora döda träd som rasat ner.


Vi hade några goa påslag ute vid fyren, men det var först efter som först Johan hade en retur. Jag hade en fin till på nästa udde (pynt på danska),
ca 48-49cm som fick simma vidare. Det var helt lugnt på norra sidan så vi hoppade över en bit och började i vind på östra sidan istället. Här brände Tommy två stycken varav en kändes bra. Här är bilderna från avslutningen av fisket på Ebelö.

En gammal fiskebåt som drivit upp på ön.

Sen började vi den långa hemfärden, motström gjorde det inte lättare även om tidvattnet gått ner. Så här glad blir man när man kommit i land igen! Ännu en dag med nästan 2 mils vadning/vandring!

Vi tackade Tom för en fantastisk upplevelse och bjöd in han på lite mat och öl som tack för alla tips innan vi reste dit och under dagarna på Fyn!

Vi fick förklara för Tom hur vår huggskräck fungerade så inte Jocke skulle framstå i allt för dålig dager. Svensk som äter middag i en bygghjälm…

Vi gick upp vid samma tid, men la lite extra tid på städning innan det var dags för sista dagens fiske. Vi valde några säkra platser där vi haft fisk de föregående dagarna, men det blev skralt. Utan för Tommy som hade 4 returer och jag en. Totalt blev det Tommy 8, Erik 7, Niclas 7, Johan 3(4), Jocke 3 samt Lasse 3. Och då fick det bli att singla slant när Lasse och Jocke fick två röster var till ett år med huggskräcken. Lasse hade oturen att få den för ett år framåt. Vet inte om Jocke hade klarat ett år till med den och bli den förste att få huggskräcken två år på raken?

Tommy får vi gratulera till resans största blanka, han får nu ännu en inteckning på bucklan. Bucklan som förra årets vinnare glömde hemma, kanske därför han förlorade på att singla slant?

Fisket kändes lite halvtrögt, men det hade varit stor skillnad om fler krokats ordentligt. Vi har missat över 50% av huggen! Vi brukar inte vara så dåliga, eller så får vi byta krokar? 😉 Men många fantastiska platser har vi fiskat, alltid skoj med nya platser och ny miljö. Rekommenderar alla som ska till Fyn att försöka fiska Ebelö, inte mycket som slår det! En upplevelse utöver det vanliga, både natur, fiske och strapats. Inga problem med en 6-7 personer som flugfiskar under en hel dag! Det gäller att vara där innan solen går upp, de som kommer senare lämnar oftast platsen för att åka vidare till nästa plats. En ensam spinnfiskare kom ut vid 12 och gick hem vid 15, kändes lite kort för 2 timmars transport tur och retur?
Tackar alla för ännu en fantastisk huggskräcksresa, och ser fram mot nästa års resa! Ett stort tack till Tom Larsen som varit mycket givmild med tips och trix för Fyn!!

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Summering av huggskräcksresan till Fyn.

 1. Ola Lindberg skriver:

  Verkar vara en fin plats ni åkt till.
  Man blir sugen.

 2. Seppo skriver:

  detta häringa ska det vara och inget annat (satans hjälpfunktionerkr)

 3. Seppo skriver:

  Verkligen härliga bilder måste jag säga. Ni börjar verkligen bli bra på detta bärings med fotande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.