SMÅ LIV I EN LITEN BÄCK

Idag deltog  ca 35 intresserade personer i Vattenrådet exkursion längs Frösslundabäcken.  Undertecknad och limnologen Jan Herrman var ansvariga, till hjälp hade vi Roland från vattenrådet samt Andreas och Johan från Ölands Sportfiskeklubb. Jan som är ganska ensam med sitt kunnande om livet i de Öländska bäckarna visade på en stor mängd insekter, min roll var att berätta om fisk. Andreas och Johans skarpa ögon upptäckte några årsyngel och lyckades fånga ett av dessa för beskådan, på bilden simmar den 2-3 cm långa fisken ensam i det vänstra karet på bilden. I de andra lådorna fanns mängder av husbyggande nattsländelarver, sötvattenmärlor, sötvattenskvalster och olika baggar m.m. För klubbens del fick vi dela med oss av vår kunskap om både öringen och gäddans reproduktion och beroende av fungerande vattendrag. Deltagarna verkade ha ett genuint intresse att döma av de många frågor som ställdes. Efter avslutad aktivitet tog jag en rejäl promenad för att utröna varför flödet i bäcken verkade vara lägre än vanligt och även i förhållandet till övriga som fortfarande håller hyfsad vattenföring. Väl framme vid mossen och utloppet visar det sig att vattennivån i denna ligger under nivån för bäcken, konstaterar att på vatten blir man aldrig klok./Lasse

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.