Lekplatsinventering och planering inför höstens fiskevård.

Jag hämtade Lasse efter nio, och Johan A mötte upp vid Åbybäcken. Stormen hade satt sina spår, här brukar det vara hög vass. Sjön har gått ända upp till vägen framför stugorna ovanför hamnen. Det nya bygget samt en brygga låg riktigt långt upp på land..

Det var lekplatser direkt, inte alls långt från mynningen. Lite att tänka på för de som vadar över för att ta sig söder över. Undvik de ljusa grushögarna i bäcken fram till början av april. Lasse och Johan plottade in bra platser att komma till bäcken, medans jag tog alla lekplatser.
När vi avslutat hade jag kommit upp i 236st, upp till bevattningsdammarna på norrsidan. De hade valt lite andra platser i år, en av de sträckor som var mest på 2015/16 var det mycket mindre i år. Men totalt kan vi säga att det var mitt emellan vårt toppår 250st och sämsta 207st, så ett mellanår. Nu har vi bara fyra års inventering, men för varje år som går blir statistiken bättre. Vi hittade ett tiotal döda av svampangrepp liggande i bäcken, men känns som det var mer förra året. Däremot var det några öringar kvar i bäcken som nästan alla hade mer eller mindre svampangrepp. Vi avslutade med en macka på lanthandeln i Gårdby innan Johan var tvungen att lämna.

På väg hem stannade vi till och slutinventerade Strömmen, vårt sorgebarn när det gäller havsöringslek… Det är en svår bäck att inventera pga att det växer på så fort på stenarna. Men det är nog endast 5-6 lekplatser på den sträckan vi gjort fiskevårdsåtgärder. Bästa året var vi över 10, men det är något som inte fungerar här?

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.