Del 4 av 4 Bottenmete

Bottenmete är det jag själv föredrar när jag ska meta. Varför då kan man ju undra? Jo, för att det är väldigt bekvämt men man ska ändock inte glömma att vara aktiv. Man kan pyssla med annat under tiden som dina beten jobbar på botten. Man kan laga god mat, bygga sand/stenslott med ungarna / barnbarnen, titta på fåglar eller bara helt enkelt slappa samtidigt som man slänger ett getöga på spötopparna lite då och då. Du kan använda vilket kastspö som helst. Själv använder jag tre feederspön med väldigt mjuka toppar så att jag ser det minsta lill pill. Normal haspelrulle laddat med 0,25mm lina. Sänket brukar vara ett 30grams päronsänke och krok samma som flötmete oftast ett långskaftat i strl 2 eller 4. Som agn en bit räka/räkhuvud, strömming eller mask. Borstmask är heller inte dumt om man tar sig tid att leta efter dessa. Vid nattfiske använder jag olika ljusstavar eller små napp alarm för det är i stort sett omöjligt att se spötopparna eller linan.

På dagen fiskar jag gärna vid djupare vatten. Bör vara kring tre till fyra meter djupt men på natten sker fisket på mycket grundare vatten. Var femtonde minut så brukar jag veva in betet en halvmeter tills jag kommit nära land. Försöker åter kasta ungefär där jag hade betet sist. Bygger upp ett doftspår på detta vis. Byter till färskt bete varje timme. Om det är dåligt botten med massa tång och sten låter jag betet ligga still och hoppas på hugg. När jag ska byta till nytt bete rycker jag snabbt upp betet från botten och vevar in. Jag fiskar oftast med tre spön varav ett har jag en flytkula på som lyfter betet en halvmeter från botten. Denna metod brukar ge större flundror samt en och annan torsk. Efter att jag kastat ut betet spänner jag alltid upp linan så att spötoppen böjer sig en smula. Vid nattfiske glöm inte pannlampan, kniv, sax, handduk och kylväska för att förvara den nyfångade fisken i (se även tidigare inslag). Tänk på att fisken kring ön är vandringsfisk så börja inte med att byta plats efter en timme om du inte känt något utan sitt bekvämt kvar och vänta in fisken för den kommer in så småningom. Våga även testa nya metoder. Själv så testar jag hej vilt och ibland hör och häpna så hittar jag faktiskt ett korn.

Skitfiske på dig.

/Seppo

Nedan lite bilder som förhoppningsvis rätar ut lite frågetecken.

Skiss på hur mitt bottenmete kan se ut.

Metoder på mete 001 copy

Dessa ljusisotoper köpte jag för ca 13 år sedan och dom brinner fortfarande. Garantin var tio år på dessa och nej jag kommer aldrig någonsin att förvara dom i min ficka. Huvaa!

Isotoper

Dessa kan man däremot köpa. Bara att knäck dom och brinntiden är ca 12 timmar. På bild 39mm x 4,5mm och finns i olika färger och tjocklekar.

Ljusstavar Sunlight

Ett simpelt napp alarm som du monterar direkt på spöt. Piper och blinkar vid napp.

Nappalarm liten

Så här klipper jag min strömming. 2-3cm långa och ca 1cm breda bitar. Funkar bra till det mesta.

Strömmingsbitar

Härligt att läppja på kaffet eller smaska på en god macka när kvällar är som den här. Andreas står och bara njuter av stunden. Även jag.

Flundremete med Andreas 056 skuren

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.