ETT NYTT SILVERBÄCKEN?

Borgholms Energi arbetar via konsulter på en överföring av vatten från Strömmen söder om Gärdslösa. Tanken är att pumpa vatten till Solbergatäckten. Klubben är tillfrågad och kommer att yttra sig i frågan om havsöringen. Just nu jämför jag tidpunkter och flöden som krävs för att leken ska komma i gång, det verkar som att flödet måste överstiga 300 liter per sekund om de första ska stiga upp i bäcken under en dryg vecka. Troligtvis krävs det ytterligare flöde för att det ska bli en bra lek, kanske uppemot 500 l/s. Tyvärr har vi inte så många års statistik att jämföra med, men helt klart har bäcken underpresterat de senaste åren pga dåliga flöden.

Lite detaljer för de som är intresserade.

2011-12-19 och 5 dagar över 300l/s.                                                                2012-01-04 till 2012-01-24 över 300l/s vilket gav 12 lekplatser

2012-2013 har vi ingen inventering, troligtvis pga det höga flödet under december

2014-12-20 kom flödet upp över 300l/s för att sjunka några dagar senare, vilket gav endast 4 lekplatser

2014-01-10 t o m 2014-01-19 låg flödet över 300l/s och även nu 4 platser

2015-2016 var bäcken torr.

Man kan sammanfatta utvecklingen för Strömmen att från en enligt Länsstyrelsen Borgholms bästa lekbäck med hög yngeltäthet till att föra en tynande tillvaro med allt senare och lägre flöden vilket på sikt hotar en redan ganska klen havsöringsstam. Oerhört viktigt att vi som sportfiskare verkligen engagerar oss i frågor rörande dricksvattenuttag och den allt hetare frågan om vattenkvarhållande ingrepp i naturen. Höga röster höjs för att dämma upp Amundsmosse både från andra naturintressen och folk i allmänhet. Hur det kommer att påverka främst havsöringen är allt i från osäkert till ett direkt hot. Tittar vi på utvecklingen i Silverbäcken som 2011-2012 presterade närmre 70 lekgropar mot de senaste årens 4-9 st så är det katastrof. En trolig orsak är vattenflödet som minskat, dels på naturlig väg men även fördämningen och pumpningen vid Lindby som oftast inte släpper förbi vatten över huvud taget.

Detta har klubben på agendan framöver.                                                      Eftersom tiden inte räcker till så skjuter vi upp lekgrusarbetet i Åbybäcken ett år och satsar på komplettering i Frösslunda då vinterns inventering gav oss ett antal nya platser utanför förra årets arbetsområde. Även översyn i de andra bäckarna kommer vi att ägna oss åt så ingen ska behöva vara sysslolös under slutet aug-september.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.