En juldag längs bäckarna!

Kändes skönt att komma ut och röra på sig efter julmaten. Körde direkt ner till Hulterstad för att se på leken i det nya gruset. Här var det lek i 6 av 16 platser, ett par var i full gång. De hade valt tre av de fyra första vi la i bäcken, nummer fyra såg ut som de lekt i flera gångar då den låg mycket längre nedströms. Vi skrämde öring när vi var där och grusade, så en av lekplatserna hade slammat igen under regnen. Den såg riktigt konstig ut i jämförelse med de andra. Detta borde vara första lekplatsen i bäcken i år?

Penåsabäcken

Nästa stopp blev Fröslundabäcken runt bron. Här hittade jag fem nedanför och fem ovanför, samt tre i den lilla väster ut. Det roligaste var att det var lekt för första gången i en som är efter den södra förgreningen. Här så jag tyvärr ingen öring i bäcken, vet inte om de redan är klara här?

Fröslundabäcken

Tredje bäcken blev Gårdbybäcken, och våra nya lekplatser. Började norr om bron i nedre Ålebäck, och började med årets grusning. Här var det lek i nästan hälften av de vi gjort, samt i det gamla gruset. Här sprang jag på ett par markägare vid bäcken, vi pratade om arbetet som gjorts och jag förklarade hur det fungerar och svarade på deras frågor. De var intresserade och ett ytterligare par polariserande solglasögon skulle införskaffas. Gick sen nedanför bron och hittade en enorm lekplats med riktigt grovt lekgrus/sten. Det kan inte varit några små som lyckats få upp så mycket stor sten, brukar bara finnas ett fåtal varje år. Den här är ca 2,5m över hela bäcken och nästan lika lång.

Åbybäcken

Tyvärr finns det också spår efter tjuvfiske i bäcken 🙁 Och öringen är fruktansvärt skygg här, inte alls som i de andra bäckarna. Kollade sen till de vi gjorde förra året, här var det nästan lek i alla på nedre delen, men sämre på övre. Här såg jag tyvärr lite öring med svampangrepp, inte så mycket men vita prickar på flera olika öringar. Förhoppningsvis stannar det där, för vissa år har vi hittat döda helt täckta av svamp. Men nu är det ju inte så lång tid kvar på leken, så de borde klara sig? Här kommer en fin bild till från Gårdbybäcken.

Gårdbybäcken

Avslutade i Bröttorpsbäcken när solen gick ner. Här hittade jag 12 lekplatser i den nedre delen av bäcken. Tyvärr inget på övre där det brukar vara lek, men det kändes som det inte var tillräckligt med vatten/flöde för att de skulle ta sig an det gruset? Positivt med så mycket lek i bäckarna så här långt, får se hur det ser ut i de andra bäckarna längre fram. Alla bäckarna kommer att slutinventeras med gps innan februari. Vi återkommer då med information på varje bäcks flik här på hemsidan. Ni hittar dem under avslutade bäckprojekt.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *