Vandia!

Träffade Rose-Marie och hennes gubbe Kennet 07,00 den 18/2 vid norra hamnen i Helsingborg. Vi skulle ut på en fisketur med en turbåt som heter Vandia. Vi hade bokat en åtta timmars fisketur där stortorsken i Öresund stod på schemat. Faktum är att det är min jungfrutur när det gäller fiske från sådana häringa fiskebåtar. En trivsam tur, för i priset för en heldagstur ( kostar 500kr) ingår även frukost och lunch. Inte illa! Vi börjar fisketuren kl 08,00 och slutar kl 16,00. Har kollat på Vandias hemsida och det har faktiskt kommit upp en och annan torsk på över tio kilo. Vädret är oxå skapligt. Svag syd, sydvästvindar kring 2-3m/s, mulet och en lufttemperatur kring 1-3 plusgrader. 

Kl 08,00 så stävade vi ut och efter ca 15 minuters guppande så klingade klockan för första nedsläpp. Det var sjutton tunga torskpirkar inklusive mina lätta som samtidigt släpptes ner mot djupet i det här fallet ca 30m. Vi ryckte väl med spöna i knappa fem minuter så plingade klockan igen och bara att veva upp för nu hade torskstimmet förflyttat sig. Detta fiske från båt fungerar på så sätt att skepparen letar upp ett Stim med torsk med hjälp av ekolod, ” kullar” som han kallar det. Båten stannar mitt över “kullen” och klockan plingar till och så släpper man ner torskpirken över “kullen” rycker en stund och när ” kullen” simmat vidare så vevar man upp betet när klockan plingat igen och så letar skepparen upp stimmet på nytt. Ja på detta viset fiskar man hela turen. Lite småstressigt men ack så roligt fiske. När man åker ut på plattfiske så drifter man mer över grundområden där rödspättan, skrubba och andra arter befinner sig och då har man betydligt lättare fiskeprylar. Betydligt lugnare fiske. Detta kallas för grundvattenfiske och bedrivs oftast vid ett djup av tio meter. Fisket i övrigt bedrivs i stort sett hela Öresund så när man är ute med dessa turbåtar så träffar man på även danska turbåtar plus en massa privata småbåtar. Väldans populärt detta fiske måste jag säga, ja så populärt att turbåtarna går ut varje dag i stort sett året runt.

Hur gick det för mig? Inte så bra! Vi var sjutton tappra och det kom upp endast fem torskar varav jag och Rose-Marie fick en varsin, plus att jag även fick en liten vitling. Det fanns mycket fisk men av någon anledning så gav dom fanken i våra fiskebeten. Detta gällde alla turbåtar denna dag. Jag lärde mig en hel del av Rose-Marie och hennes gubbe Kennet som mer eller mindre är proffs på havsfiske. Dom visade och berättade hur det går till när man fiskar olika arter av havsfisk. Mycket givande och lärorik tur. Rose-Marie har tydligen även något rekord på rocka som hon bände upp i Skottland. Tror den vägde något kring 75kg.

Lite fakta om dessa Helsingborgsbåtar M/S Vandia och M/S Tärnö.

Turer December- Mars

Måndag, tisdag 8-12

Onsdag, torsdag 10-16

Fredag 8-14

Lördag 8-12, 12,30-16,30

Söndag 8-16

OBS Alla turer ska förhandsbokas.

Mer information om priser, telefonnummer, dagbok/ fiskerapporter etc hittar du på deras hemsida www.helsingborgsbatarna.se

Mina prylar var på tok för lätta denna dag (250g). Fick låna tyngre beten som tur var.

Helsingborgs vackra hamn.

Rose-Marie och Kennet funderar på vad fanken som är fel.

Mången spö som väntar på klockans pling.

Så även andras.

Vandia!

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vandia!

  1. Sten Forsberg skriver:

    Tagit en 9 kg från vandia för ca 16 år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *