Inventering av bäckar på sydöstra Öland

I dag var Niclas, Stickan, Roberth och jag i sydost, dimma och snorhalt på vissa ställen. Längst söder tittade solen fram en liten stund för att en timme senare försvinna i dimman, anmärkningsvärt att så många kör med endast positionsljus och ofta utan bakljus. Målet för dagen var att dokumentera lek i för oss nya vattendrag, sex stycken hann vi med. Bäck ett var ett återbesök vid en dikesrensad sträcka på 100-150 meter där yngel rapporterats tidigare. Vi såg fyra platser som grävts i, visserligen väldigt små eftersom lämpligt grus saknades. Helt klart på önskelistan över åtgärder. Första stoppet för Niklas blev bingo med 14! platser varav flera ganska rejäla, nu var det inte någon större överraskning eftersom förhandsinfo talat om mycket yngel i bäcken. Fanns ganska bra struktur på gruset, men komplettering är önskvärt. Niclas och Roberth tog nästa bäck vilket blev en besvikelse, gräs och kalkstenflisa vittnade inte om havsöringslek. Nästa bäck blev Stickans och min men inga tecken på lek.Vidare till nästa som trots fin botten inte gav något resultat. Niclas och Roberth tog de två sista, första gav 9 platser. Denna bäck har vi tidigare inventerat med bra resultat. Nummer två var helt ren på lek liksom lämpligt lekgrus då den ganska nyligen grävts ur.

Dagen summeras kort 6 bäckar varav 3 uppvisade lek, samt ny kunskap om havsöringslek.

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.