TRÄGEN VINNER

Fick precis kopia på en hemställan om ändring av Fiskeriverkets föreskrifter  om bl a Östersjön som Länsstyrelsen i Kalmar län skickar till Havs- och Vattenmyndigheten. Hemställan innefattar sex nya fredningsområden, Silverbäcken, Strömmen, Pelnabrobäcken, Bröttorpsbäcken, Frösslundabäcken och Klevabäckens mynningsområden med en radie på 500 meter. Samt en förlängning av samtliga fredningsområden till att omfatta tiden från 1 oktober till 28 februari och förbud för fiske i efter lax och öring i samtliga vattendrag på Öland under samma tid. Troligtvis har inte HaV andra synpunkter så förhoppningsvis kommer ändringen till stånd innan hösten.  Vår önskan innefattade ytterligare fyra bäckar, men Länsstyrelsen gör bedömningen att det saknas tillräckligt bra underlag för att motivera dessa bäckar. Här har klubbens medlemmar en viktig uppgift att göra noggranna inventeringar för framtida åtgärder.

Nämnas bör att både Mörbylånga och Borgholms kommun står bakom begäran om fredningsområden. Och troligtvis kommer inte någon fiskerättsägare drabbas av inskränkningen i fisket då de flesta inte fiskar under denna årstid , till skillnad från några oseriösa nätfiskare som oftast nyttjar allmänningar och andras vatten samt den klick sportfiskare som riktar sitt fiske  på besor runt mynningarna efter förbudet.

Ytterliggare en positiv sak som börjar röra på sig är Borgholm kommuns arbete med ett fiskevårdsområde runt Borgholm vilket inte är det lättaste jobbet med alla löften och självpåtagna rättigheter som framhävs. Tanken är att skapa ett stadsnära kvalitativt fiskevatten för de som ej har möjlighet att nå de lite mer avlägsna platserna, främst barnfamiljer och ungdomar. Större delen av kuststräckan är i kommunal ägo men det finns några privata som måste övertalas, i och för sig mig veterligt utnyttjar de inte sin fiskerätt aktivt men hänsyn måste tas till privat äganderätt.

 

 

 

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på TRÄGEN VINNER

  1. John Horn skriver:

    Fantastiska nyheter!

    Är dock lite bekymrad över bröttorpsbäcken.. Fick information idag om att någon (kommunen?) dämt upp bäcken längre upp i systemet för att behålla mer vatten i vattentäkterna. Ryktet sa att en meterhög fördämning byggts. Någon som vet något mer om detta och hur det skulle kunna påverka möjligheterna för lek i bäcken?

  2. Sten Forsberg skriver:

    Underbart, äntligen, inte en dag för tidigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.