Del 2. Sommartid är metetid.

Personligen så tycker jag att när man är ute och metar med familjen, kompisen eller ensammen så ska man ha det bekvämt. Spöhållare är viktigt. Man skaver inte sönder spö och rulle när den ligger på backen och man får dessutom bättre kontroll t.ex. vid napp. Här på Öland så har man sällan tillgång till mjuk mark vid sjön utan det är flisor och stenbumlingar, vilket gör det svårt att använda klykor som man måste trycka fast i backen. Jag har själv sådana men använder dessa när jag fiskar vid sjöar och åar. Mest använder jag en arbetsbock i metall som jag gjort om till spöhållare för fyra spön. Jag använder även en tri pod som jag köpt för en billig peng på netto och slutligen så använder jag en så kallad rod pod som ligger vågrätt. Denna använder jag oftast vid pirar men även när det är såpas kraftig vind så att jag måste ha mina spötoppar så lågt som möjligt för att kunna se ett napp. Tänk på att spöhållaren står stadigt. Känn gärna hur den reagerar vid napp innan du börjar meta. Det finns en uppsjö av spöhållare på marknaden men dessa som jag har fungerar utmärkt för mig.

En bra stol är en viktig del i metet eftersom man kan bli sittande en hel dag och då skadar det ju inte att ha det bekvämt. Jag använder mest en karpstol men även brassestol, ryggsäck och campingstol. Ta för vana att ha med ett antal stolar i bilen, du kommer inte att ångra dig.

Arbetsbock omgjord till spöhållare. Min favorit.

Spöhållare och stolar 004 copy

Tri pod för fyra spön. Kan vara lite för lätt ibland men fungerar om man säkrar upp den en smula.

Spöhållare och stolar 008 copy

Några klykor, den till vänster har fastmonterat napplarm plus en hemmapulad (inte av mig) spöhållare med markspjut.

Spöhållare och stolar 016 copy

Så här fungerar hemmapulet.

Spöhållare och stolar 018 copy

Rod pod för tre spön som jag oftast använder vid pirar och kraftig pålandsvind.

Feederspön hamnen 012 copy

Mina stolar. Från vänster: Karpstol, brassestol, campingstol och ryggsäck med stol.

Spöhållare och stolar 022 copy

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.