FISKE I BORGHOLMS TÄTORT

Ett glädjande inslag de senaste åren är alla barn och ungdomar som börjat fiska till största delen i hamnen främst efter abborre. Ibland har fisket varit väldigt bra, en stor kontrast till de fisktomma vatten som fanns för bara 5-10 år sedan.

Tyvärr har inte alla förstått det stora värdet ett kvalitativt bra fiskevatten som man kan nå utan bil, utan man låter girigheten segra över förståndet. Under sommaren har mindre nogräknade personer ett otal gånger lagt nät inne i hamnområdet. Ofta dåligt utmärkta vilket lett till att dragen fastnat, även i farleden har näten lagts vilket utgjort en sjöfara. Jag har försökt att reda ut vad som är rätt eller fel på kommunens vatten utan framgång, svaret som getts är att det inte är en prioriterad fråga. Tycker det är dåligt av en kommun som kan lägga stora pengar på konstgräsplaner men inte lite arbete för de fiskeintresserade barn och ungdomar som i finns i kommunen.

Därför har klubben lämnat en skrivelse till KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) . Vi får hoppas att de visar att Borgholms kommun värdesätter miljön, barn och ungdomar före några giriga nätfiskare. Som medlem och kommuninnevånare kan ni hjälpa till genom att trycka på era folkvalda politiker. Bifogar skrivelsen till KSAU

/Lasse

BORGHOLMS KOMMUN

KOMMUNSTYRELSENS ARBETSUTSKOTT.

 

Begäran om översyn av kommunal fiskerätt.

Bakgrund till begäran. Sedan ett flertal år har miljön i Östersjön varit hårt ansträngd, så även fiskbestånden utmed kommunens kustlinje. Stora ansträngningar har lagts av både ideella krafter och myndigheter att återskapa fiskbestånden. En förbättring har märkts de senaste åren främst på abborre och gädda, fiskar som i synnerhet familjer och ungdomar eftertraktar. Borgholms hamn har de senaste åren lockat otaliga av dessa sportfiskare till uteaktiviteter. Även kusten runt Borgholm är attraktiv för många som fiskeplats, denna ligger till största delen på Borgholm 11:1 som ägs av Borgholms kommun. En del av detta är utarrenderat för ålfiske, även andra personer framhäver att de har fiskerätt eller löfte av kommunen. Även ett olagligt fiske på ål, samt försäljning av fisk sker av personer som saknar laglig rätt till detta är väl känt. Den senaste tiden har fisket med nät riktats mot området utanför hamnen, men även inne i själva hamnområdet har nät lagts. Ofta dåligt utmärkta och även i farleden vilket utgjort en fara.

  1. Vi begär att KSAU omedelbart ser över arrendeavtalet (bilaga) och häver detta med hänvisning till främst punkt 6 c, ”olovligen upplåter fisket eller del därav”. Ett omfattande fiske bedrivs utan åtgärd i området. Eftersom arrendatorn ej bedriver aktivt fiske eller har laglig rätt att fiska ål är en arrendeupplåtelse ganska märklig, ekonomisk skada föreligger därför ej. En översyn bör ske omgående då arrendet förfaller till betalning den förste oktober.
  2. Kommunen bör omedelbart ta sitt ansvar som fiskerättsägare och förbjuda allt mängdfångande fiske på sin fastighet, samt tillse att detta efterlevs genom att ge de fisketillsynsmän som finns inom kommunen uppdraget. Kommunen skall i första hand prioritera ungdomar och barn som har sportfiske som hobby, ej som i dag tillåta ett rovfiske av ett fåtal personer. Även Havs & Vattenmyndigheten föreskriver att sportfiske skall prioriteras.
  3. Ölands Trolling & Sportfiskeklubb önskar arrendera Borgholm 11:1 . Syftet med arrendet är att säkerställa både besökande och innevånare i Borgholms kommun ett kvalitativt fiskevatten. Klubben kommer även att bedriva fiskevård och tillsyn av efterlevnad av lagar och regler.
  4. Även övriga fiskerätter tillhörande Borgholm kommun bör utredas och justeras till kommuninnevånarnas bästa.

 

 

För Ölands Trolling & Sportfiskeklubb

………………………………………..

Lars Karlsson

Borgholm 2015-09-08

 

 

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på FISKE I BORGHOLMS TÄTORT

  1. Janmich skriver:

    Hi, is it allowed to fish from Kapellude Camping in Borgholm here in july?
    Jannich

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.