ETT GOTT NYTT FISKEÅR

Och ett GÅTT år 2014 måste man ändå säga, blickar vi tillbaka ser vi mycket positivt på det som har hänt.

Fiskemässigt har det blivit ännu bättre än åren innan,  vad det gäller öringen har både antalet och snittvikten ökat. Abborren finns fortfarande talrik längs kusten. Likaså på torsken märks det en ökning, som bifångst vid öringfisket måste man gå tillbaka till början av 80-talet. Blåstången har ökat under året vilket är glädjande, kanhända att ökningen av abborre och andra arter skapar en bättre balans på grundområdena.

Inom fiskevården har klubbens medlemmar varit flitiga, tre lekbäckar har det arbetats med. I Parboäng har Olof på Sportfiskarna i sammarbete med Ölands Vattenråd/Ostkustens Vattensamling samt Johan på Parboäng gjort ett förträffligt jobb med Ölands första gäddfabrik. Även klubben har bidragit med några ideella timmar. Även framtida lekgrusprojekt har säkrats vad det gäller råvarutillgången. Ett stort tack till Roberth och hans svärfar för uppläggningsplatsen, nu har vi ca 250 ton natursingel lättillgängligt placerat. Vi tackar Ölandsbank och Sparbanksstiftelsen för bidraget som möjliggjort detta. Ca 15 ton grus i Kleva och 75 ton i Pelnabro till lekbäddarna har medlemmarna skyfflat ut, i Resmo kanal är arbetet inte avslutat p.g.a. kraven i miljötillståndet.

I lekbäckarna har öringen varit senare än vanligt, troligtvis beroende på vattenföring och den varma hösten. När den väl kom igång verkar det bli bättre än förra året enligt de rapporter som jag fått.

Silverbäcken: Ännu har ingen lek rapporterats, låg vattenföring.

Strömmen: Bättre stigning än åren innan.

Pelnabrobäcken: 24 lekgropar mot förra årets 17 st. Glädjande är att endast ett par stycken gjorts i det gamla gruset, kul när man får så snabbt resultat. I en  av dessa har fisken flyttat nästan ett ton grus en halvmeter nedströms, blir kul att följa framöver.

Bröttorpsbäcken har jag inventerat tillsammans med John och det blev en glad överraskning, 19 lekplatser räknades in. Helt klart ett projekt för 2015 om tiden bara räcker till, Resmo kanal och Frösslunda som redan är i ansökningsstadiet. Det bästa är att marken vid bäcken finns i Johns familj och är lättillgängligt.

Övriga bäckar har jag inte fått rapport om. I Åbybäcken verkar det olagliga fisket minskat en del. Kanske uppmärksamhet i tidningar m.m. börjar ge resultat, även genom att prata med folk ger resultat.

ETT STORT TACK till alla medlemmar, markägare, Tobias (lastmaskin) , Anders (traktor/vagn), alla frivilliga grussrallare, ÖLANDS BANK, Bo Pensionat, Källahamn, Länsstyrelsen, Ölands Vattenråd, Sportfiskarna och alla andra som bidragit till ÖTSK:S arbete och inte minst FISKEVÅRDEN PÅ ÖLAND.

för styrelsen/ Lasse

 

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *