Havsöringsrapport!!!

Det har inte blivit så mycket fiske i höst, mest arbete och har jag fiskat har det varit efter gädda. De få gånger jag har fiskat öring har det väl inte varit så god fiskelycka. Ett par returer och någon tappad, inte mycket mer.

Efter lunch kom jag loss och åkte  norr ut för att fiska mig hemåt. Vinden hade vridit till nordväst i sundet under natten, vilket passar mig som är vänsterkastare. Jag funderade på om jag över huvud taget skulle ut och fiska idag. Sol med klarblå himmel är väl inte min favorit så här års. Helst ska det dala stora snöflingor eller att molnen är så tunga att dom hålls upp av trädtopparna.

På första stoppet blev det en retur efter ca 200m vadning. Det andra stoppet som även blev det sista såg det för skitigt ut men efter ett par hundra meter till med bilen så blev vattnet klarare. Här såg det riktigt fint ut och det nästan luktade öring.

De 100 första metrarna hände det ingenting och jag funderade på flugbyte men ångrade mig och tänkte ändå ge Gotlandsflugan “Von Rosen” (upphovsman Erik Rosborg, som Magnus Karlsson på www.troutflies.se har bundit) en chans. Det låg verkligen i luften att det skulle komma ett hug precis när som helst, nu när jag hade vadat in i det mer kalkvita partiet.

Hugget kom, och vilket hugg sen. Jag hade kastat precis längs med land. Vattneståndet är riktigt högt 45-50cm. Så om det hade varit normalt v/stånd så hade fisken huggt ett par meter upp på land. Den for upp i luften direkt och jag så då att det var en finare fisk. Bataljen var rolig med en heldel hopp och rusningar och i slutet fick jag hjälp av vågorna som rullade in. När jag kom hem vägde öringen 3015g och var 65cm lång. Antagligen minskat något i vikt. Den kommer jag att grava till Jul och Nyår.

Jag fortsatte att fiska och kände helt plötsligt att fingrarna och till och med vattnet var varmt. Märkligt vad en öring kan sprida värme i kroppen. Efter ca 70m när jag nästan har tagit in halva fluglinan så ser jag ryggen eller huvudet på en öring som blottar sig ute i vågorna. Och stor är den också. Troligtvis är den där ute och söker föda. Jag lyfter spöt och får snabbt ut ett fint kast över pallen. Efter 4-5 intagningar så tar det tvärstopp. Jag förstår ganska fort att jag har en ännu större öring på än den jag fick 15min innan. Den gör inte några hopp eller rullar i ytan utan den bara går tjurigt längs med land och mina försök att få in den till strandkanten verkar vara för gäves. Till slut så verkar den ge sig och jag går ut i vattnet för att försöka taila den. Men spolen var liten för grov och den hade krafter kvar. Men till slut får jag upp den på land för att ta en snabb bild på den innan jag släpper tillbaka fisken. Det var en grann lekfärgad hane som var riktigt grov runt både rygg och mage. Jag uppskattar den till minst ett kilo tyngre än den förra fisken. Jag kände mig riktigt nöjd men fortsatte att fiska en stund till och tappade en mindre på 1.5-2kg innan jag åkte hem.

Verkligen kul att få två fiskar över 3kg på fluga. Händer inte så ofta.Havsöringar

 

Mvh/ Johan Bjelkendal

 

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

15 svar på Havsöringsrapport!!!

  1. Micke/Blekinge skriver:

    Öringen på bilden längst ned är troligen,?.. en av de 100 000 tals som kompensations utsattes på Finska sidan, mängden prickar, dels på kroppen samt på sjärtspolen tyder på detta..
    Under en period i början på 1980 talet var dessa ohyggligt talrika längs norra kuststräckan på Öland.
    Har själv fått åtskilliga av dessa, de är /var mycket snabbväxande,. och kan ibland ha en liten märkbricka (individ.nr) i en rostfri tråd hängande under/bakom ryggfenan.
    Hur det förhåller sig med utsättningar nu vet jag tyvärr inget om.? men tydligen pågår detta fortfarande.
    Att dessa är så annorlunda i teckningen tros bero på en viss inblandning av insjö öring, och då från någon av norra Finlands större sjöar.
    Enare-Träsk har iaf nämnts.!

    Micke

    • Peter Lindström skriver:

      Hejsan Micke Blekinge och alla andra.
      Såg att ni talade om prickar på fenan. Öringen med bild jag rapporterade 24 november i år var tydligen odlad och även denna med prickar på stjärtfenan.
      Ingen märkbricka. Även ganska “tätprickig” enligt mitt tycke.
      Prickarna på stjärtfenan syns inte jättetydligt på det kortet på hemsidan, men har ett par till hemma som man ser det lite tydligare på.
      Bara lite tankar och funderingar.

      Mvh Peter L

  2. Johan skriver:

    Tack tack!

  3. Fredrik Arnerby skriver:

    Grattis till fiskarna, det var roligt att läsa också, för min del hoppas jag att du snart är ute och fiskar igen så jag kan få en rapport igen =)

  4. Micke skriver:

    Fina fiskar, grattis.
    Själv var jag och fiskade av säkert 2-3 km vid Äleklinta och norrut i tisdags.
    Jättefina vågor och bra färg i vattnet, men ingen fisk….

  5. Seppo L skriver:

    Häftigt Johan! Härligt när allt klaffar och så fina öringar. Stort Grattis till denna lottovinst.

  6. Gratulerar till fångsten! Riktigt imponerande!
    Trodde inte att flugfisket var såpass effektivt på ön! Får nog ta och sadla om helt och hållet känns det som…

  7. Johan skriver:

    Den har lite prickar på stjärtfenan. Regnbåge???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *