Östra sidan…

Gäddfiske på Östra sidan
Tänkte passa på att lägga upp två bilder och skriva lite om gäddfisket som var i början av juni som jag inte hunnit med förens nu.
Jag ”Knuten” och en nära vän var på östra sidan Öland och fiskade efter gädda i olika vikar. Jag körde Jerkbait och Joakim körde Spinn. Vädret var strålande sol och en vindhastighet på 4-7 m/s, och det visade sig snabbt vara grisfiske! ?
Efter ett par timmars fiske hade vi fått ca 16 gäddor tillsammans och många tappade. Dagens största tog jag och vågen visade 6,5 kg, en utlekt hona som vägde betydligt mer för någon månad sedan.
Gäddfisket fortsatte som sagt och jag han knappt kroka av min egen gädda förens Joakim skrek till mig ’’Japp Japp där satt den sa flickan’’ när gäddan närmade sig tänkte ja för mig själv, åh nej det är en sån där äcklig gädda med stora bölder på sig… Men det var ingen böld, det var betydligt värre än så. När jag höll upp tafsen över vattenytan såg jag var det var. Ett stort hål vid sidan av käften hade den stackars gäddan och bredvid det satt de en rostig Gäddsax. Gäddan var relativt pigg och kämpade på bra ändå. Även fast det satt en stor sax som stängde halva gapet på henne lyckades hon svälja betet. Måste varit en väldigt tuff vinter för den.  Hon fick i alla fall simma vidare eftersom hon var pigg och det var inget annat fel på henne och saxen tog jag ur och slängde hemma i soptunnan…
Saxredskap ”gäddsax” är inte tillåtet i fritidsfisket. Däremot är gäddsaxar tillåtet för yrkesfisket och för de som fiskar med stöd av enskild rätt läste jag på www.fiskeriverket.se . Jag tycker det borde förbjudas helt eftersom det är en metod som ofta innebär stort lidande som i detta fall då. Ofta kollas ju inte saxarna på flera dagar vilket är ett extremt djurplågeri och det händer ju i vissa fall att gäddsaxarna släpper vilket den hade gjort i detta fall och då är det väldigt stor chans att fisken svälter ihjäl. Jag är glad att den överlevde! ?

Catch & Release ger ett bestånd av mycket fisk & grov fisk!!
Skitfiske på er!!
Mvh Niklas ”Knuten” Karlsson

Det här inlägget postades i Fiskerapporter. Bokmärk permalänken.

2 svar på Östra sidan…

  1. Johan skriver:

    Hej,
    Om någon är intresserad så har jag 50st gäddsaxar till salu.
    Eller nu mer är det 49st om inte du Niklas har kvar den du hittade.
    Hon kanske till och med var poppis hos hanarna med den fine percingen 🙂

    Mvh/ Länge leve gulp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *