Slutinventerat i Åbybäcken

Första gången i februari när jag tänkt inventera, var det bara att åka hem igen. Alldeles för mycket vatten, vattnet gick ända upp till vägen i Åby och flertalet av åkrar/betesmarker stod under vatten.

Uppe i Åby

Andra gången några veckor senare gick det bra, jag tog delen upp till bron man kör över. Jag skrämde ett 15-tal öringar i olika storlekar, men ingen större än 2-3kg. Såg även en hel del små från förra och förr förra året. Det var positivt med tanke på den extremt varma sommaren, men den här bäcken torkar aldrig ur! Hittade 123 lekplatser upp till bron, kändes hyfsat? Tror att de bästa åren haft runt 170-180 upp dit? Det positiva är att öringen hade lekt i ca75% av våra nya platser! Här kommer det bli en avsevärd mycket högre kläckning av rommen, på grund av den bättre syresättningen. Idag den 11:e mars tog jag sista biten och fann ytterligare 48 lekplatser på övre sträckan. Totalt blev det 171 lekplatser på 2018/19, det var det näst sämsta sen vi började inventera Åbybäcken.

Åbybäcken
Åbybäcken

Passade även på att inventera Penåsabäcken med 3 lekplatser och Bröttorpsbäcken med 2. De här två bäckarna har haft väldigt lite vatten, som de flesta andra tyvärr.. Men stötte en del gädda i nedre delen av Bröttorpsbäcken, den delen är igenvuxen med vass.

Här kommer det berömda vattenfallet i Hulterstad, lägger en bild ifall något skulle hända?


Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.