Lek i nya gruset!

Åkte ner till Åbybäcken för att kolla till om vårt arbete i höstas gillats av höstens havsöringar? Stannade först till vid den klassiska svängen och där stod de i bredd över en nyupptagen grushög. Dock inga stora öringar, utan de mindre mellan knappt kilot upp till 2kg. När det är igång här brukar det vara lek i hela bäcken, så jag bytte plats. Började öster ifrån och följde bäcken motströms från första platsen dag 2. Den var utspridd tillbaka ibland den lite större stenen, men till nästa år har de nog fått ihop en fin hög längre ner? När jag fortsatte var det nästan lek i alla de vi gjorde på söndagen, samt några gamla platser. Men bland de platserna vi gjorde första dagen var det knappt lek i hälften. Syns väldigt väl med påväxten av alger på stenarna när de är orörda. Kändes som de ligger lite för öppet var orörda, medans de som låg inne bland växtligheten i bäcken var det lek i alla. Det är ju en månad kvar med lek i Åbybäcken så det kommer säkert att ändras? Jag ska göra en slutinventering i slutet av januari, så får vi se hur 18/19 varit mot föregående år. Positivt är i alla fall att det kommer kläcka fram så mycket mer yngel från de nya lekbäddarna, gentemot de gamla gruset av mindre storlek och med mer sediment. Det var samma storlek på de öringarna som var på dessa platserna, de större gömde sig nog i växtligheten. Återkommer med slutrapport om cirka en månad. Här kommer en bild på en lekbädd som öringen har flyttat ca 1.5m nedströms.

Åbybäcken
Åbybäcken

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.