Tom rapporterar från Fyn

Kan svensken kende stedet ?

For nogle af de svenskere der besøgte Fyn i november ’17 er det næppe den store udfordring at genkende Æbelø, øen nord for Fyn. Æbelø har alt at byde på, og trods de strabadser der er med at komme derover, er det absolut mit favorit ställe omkring Fyn. Strabadserne med at komme derover består af en god gåtur; først 1,5 km gennem vand og dernæst 2,5 km på den lange tange inden selve Æbelø nås. Selve Æbelø er 7 km rundt, så på en normal tur til Æbelø, får man gået over 15 km. Fisken på billedet er 55 cm / 1,7 kg og er fanget på nordsiden af Æbelø fredag den 27. april. Nordkysten af Æbelø er varieret kyst med dybe lommer, tangbælter og sandpletter mellem store sten; guf for en ivrig havørredfisker med fluestangen.

De 2-3 uger har været en god periode på Fyn, hvor jeg har hørt om mange fangster; også om fisk på Østersø-størrelse op imod 4 kg. Vinden har været hård, så der er mange pladser der i perioder har været fuldstændig grumset til og ikke egnet til fiskeri. Men rammes pladsen under gunstige forhold, kan der med lidt helt opleves jagende havørreder tæt på land. Den anden aften på en plads på Nord-fyn havde jeg selv held med at ramme fisk meget tæt på kysten, hvor jeg stod lige i vandkanten og kunne nemt lægge fluen ud over hugvillige havørreder. I løbet af et par timer havde jeg fanget 3 stk med den største på 50 cm. Det er med at huske den gamle læresætning om, at det nære kystvand skal fiskes af, inden der vades.

Den flue jeg har fanget mest på i den sidste tid er den gode gamle fynske kystflue ‘Magnus’. Fluen ‘Magnus’ er opfundet af Magnus Ting Mortensen, som sad i sommerhuset på nordfyn i foråret ’73 hvor han ved fluestikket bandt ‘Magnus’. Rygtet går på at allerede samme forår på Æbelø, havde han gode fangster med ‘Magnus’, og da fluen efterfølgende jævnligt fangede fisk, var en klassiker født. Fluen kendes nok bedst som varianten ‘Polar-Magnus’ med pink fronthackel, men den originale ‘Magnus’ er utrolig elegant, meget diskret og vigtigst af alt; yderst velfangne.

Til inspiration kommer her bindbeskrivningen på ‘Magnus’:

Krog: Streamer – jeg anvender Kamasan B830 i str 6 og 8.
Bindetråd: Rød – evt. Rød lak
Hale: 2 spidser af grizzlyfjer
Krop: Grå kanin uld
Kropshackel: Grizzly – man kan med god virkning strippe fibrene af den ene side af grizzlyfjeren, så fluen bliver mere luftig og diskret
Rib: Oval sølvtinsel – vikles modsat kropshacklet

Den originale ‘Magnus’ bindes med kuglekædeøjne larkeret røde med lak, men kuglekædeøjne er ikke mig, så istedet binder jeg lidt belastning under ulden. Om ‘Magnus’ kan fange fisk på Öland finder jeg ud af i næste uge. Jeg er på Öland fra lørdag den 5. maj og en 5-6 dage frem, så måske ses vi langs Ölands vidunderlige og heftige kyster ?

Tom Larsen
DK-Morud

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.