HOTET MOT ÖRING OCH GÄDDA

Ingen på ön har väl undgått att läsa om den ökande paniken bland kommunerna när det gäller vattenförsörjningen.

Det är skrämmande att höra tjänstemän tala om att hitta ytterligare grundvattentillgångar, d.v.s fortsätta att pumpa vatten ur marken vilket kommer att leda till en ännu lägre grundvattennivå. För 8-10 år sedan var problemet översvämningar som drog igång en dikningshysteri som fortfarande verkar. Risken är uppenbar att ansvariga kommer att fatta felaktiga och förhastade beslut än en gång. I år ser vi resultatet av en nederbördsfattig höst, först nu har det som fallit fyllt upp alla håligheter och magasin så att flödet startar i bäckarna. Den grundvattennivå som finns före höstenregnen avgör hur lång tid det tar innan bäckarna vaknar till liv.

Vi uppmanar nu medlemmarna att engagera sig i frågan annars är risken stor att gäddors och öringars reproduktionslokaler torrläggs. En framtid med starkt reducerade bestånd längs våra kuster är annars ett faktum. Vi kan konstatera att en stor del av öringleken uteblivit totalt i de flesta bäckarna. Tacksamt om vi kan få in rapporter om vattenflöde och eventuell lek i de öländska bäckarna då vi inte har möjlighet att besöka alla.

Tog en snabb koll på bäckarna och konstaterade att Åbybäcken har lågt men stabilt flöde, Bröttorpsbäcken knappast något, i Pelnabro och Strömmen har vattnet börjat fylla bäckfåran och ytterst lite flöde, Silverbäcken fortfarande väldigt lågt. Jag kommer i helgen att göra en mer grundlig översyn.

STRÖMMEN börjar strömma

STRÖMMEN börjar strömma

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på HOTET MOT ÖRING OCH GÄDDA

  1. Laxxe skriver:

    Har svårt att tro Mörbylånga gynnar Guldfågeln på ett otillbörligt sätt. Vi måste ha i åtanke att företaget betyder mycket för båda ölandskommunerna gällande skatteintäkter och arbetstillfällen. Det man kan vara kritisk till är att den nu akuta situationen som uppstått har påtalats ansvariga sedan lång tid tillbaka. Är nog bättre att fokusera på t ex sommarbostäder som saknar vattenmätare , alla pooler som poppat upp de senaste åren mm.

  2. Christer Croneld skriver:

    Kan vara rimligt att industrin skall ha fritt tillgång till driksvatten. Kommuner får inte gynna företag, Är det inte just det Mörbylånga kommun gör när man tillåter Guldfågeln att ta ut mängder av dricksvatten för att använda i sin process? Resultatet blir att kommuninnevånarna får betala nya investeringar i vattenverket som rimligen borde betalas av företaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.