Vankas flundra!

För snart femton år sedan så satt jag i Grönvik med min fru, min kusin Juha och hans fru. Jag hade försökt ett antal gånger meta flundra men det enda jag fått i flundreväg var några enstaka flundror jag hittat på stranden döda. Som ny här på Öland så var jag ju tvungen att fråga folk var, när och hur? Alltid fick jag samma svar. Meta?? Det geur inte du får låna mina garn. Tackar för vänligheten men jag hade gett mig fanken på att meta upp mina flundror själv. Nu satt vi här i alla fall och med fyra bottenmete. Enkelt tacklade. Glidande sänke med strömming som agn. Vid tiotiden på kvällskvisten sa fruarna att dom ville hem och för min del spelade det ingen roll för någon flundra räknade jag inte alls med denna kväll. Juha sa däremot att Seppo och jag stannar kvar en liten stund till för det är ju en underbar kväll och dessutom så har jag några pilsner kvar. Vi bodde i Borgholm på den tiden så fruarna tyckte att det var ok utan några större protester. Vi ringer när vi vill hem sa Juha.

Det var faktiskt en helt magisk kväll. Inte en krusning i vattnet och molnfritt. Där satt vi i våra brassestolar när det började skymma på vid halvelvasnåret och pratade om gamla minnen eller snarare om dittan o dattan. Njöt helt enkelt i fulla drag. Plötsligt kvart i elva så började alla spön att ruska. Herre jösses vi har napp sa jag till Juha. Det satt flundror i alla fyra spön. En timme senare hade vi landat trettiotalet fina flundror och fem ålar. Det var startskottet för mitt flundremetande. Det gäller bara att vara ute i rätt tid när flundran kommer in för att äta dessa små tångmusslor.

Jag kommer ihåg att ålarna var ett hälsefyr. Jag höll på att bli av med mina tumnaglar när Juha skulle knacka dom i huvudet med en sten medans jag höll i. Det är ditt fel sa Juha när han drämde till över min tumme. Du håller ålen okontrollerat sa han. He,he ja du söte! Dom är starka som björnar dessa ålar.

Jag har i alla år metat flundra med väldigt enkla prylar. Glidande päronsänke på 30g med en krok strl 4 och strömming, mask eller räka som agn. Inget annat krimskrams. Nu vet jag att flundran gillar bling,bling så i år tänker jag spetsa upp mitt metande med en hel del bling,bling.

Så här ser min rigg ut nu som jag ska meta med.

Först så gjorde jag 8cm långa bommar av najtråd som jag tvinnade. Detta enbart för att hålla ut det andra betet.

Flundrerigg bom 003 copy

 

Så här ser riggen ut färdig. Här använder jag nylonlina 0,35. Lite mått räknat från nedre kroken. 15cm och lekande. 40cm och lekande (Här har jag ett 30g glidande sänke men pirk kanske kan vara mer lockande) 15cm till nästa lekande och här i mellan har jag en glidande bom. Från bommen har jag 20cm till kroken. I detta fallet använder jag streamerkrok strl 4. Framför krokarna lite färgade kulor, gummislang och små skedar eller propellrar som jag har i denna rigg.

Flundrerigg hängande 002 copy

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vankas flundra!

  1. Thomas skriver:

    Underbart, har hört så mycket om flundror, du kan låna mina gaaaaarn…har man ju hörtoxå. Mycketvärdefull och spännande läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *