Risvasar på plats i Borgholm.

Idag samlades vi i hamnen för att få i alla julgranar som samlats ihop för vårt fiskevårdsprojekt. Några började lasta av granar och kalksten för att sen börja binda ihop dem med ett flöte i toppen. Andreas och jag rodde ut för att kolla till de gamla samt flytta några som flyttat sig ut mot farleden. Detta visade sig inte så lätt med det grumliga högvattnet. Vi försökte dragga efter två men vi lyckades inte få tag i dem , utan vi kommer att flytta dem när vattenstånd och siktdjup blivit bättre. Men det var en positiv överraskning när vi kollade de andra. De var fulla med snäckor , musslor , märlor , räkor (upp till 10cm långa!) och tånglakar. Det var ett riktigt smörgåsbord för predatorerna i hamnen. När vi flyttade en risvase fick vi ett hundratal av dessa bytesdjur i båten , som vi släppte tillbaka igen.
Abborre
Sen började vi bära ut allt för att få dem på plats under bryggorna. Detta för att de inte ska vara i vägen för båtarna som lägger till vid sina båtplatser. Vi ställde de flesta (ca 40) upp med ett sänke av kalksten i botten och ett flöte i toppen för att de inte ska röra sig för mycket. Sista biten från flötet och upp i y-bommen satte vi en töjbar tamp för att den ska ha lite rörlighet men ändå vara hyfsat sträckt. Vid två övergångar på betongbryggorna la vi ner en lekmatta , ca 10 små granar som kopplats ihop. Allt ligger nu så vi lätt kan kolla till och se om det är någon aktivitet i risvasarna. Med tanke som det såg ut i fjolårets risvasar ser vi positivt på utvecklingen! Vi tackar Andreas , Alexander , Lasse , Peter , Stickan och Tobias för ett gott dagsarbete!
Fiskevård abborre
Är någon intresserad av fiskevård för abborre med risvasar så ligger det en bra sida på rekofiske.se/fiskevårdstips. Detta är ett lätt och bra sätt för att hjälpa abborren , men också för att få en bra fiskeplats. Men här i Borgholms hamn råder fiskeförbud vid vår åtgärd, då de ligger under båtklubbens bryggor! Tack till Borgholms båtklubb för förtroendet och gott samarbete.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *