Grava Lax / Havsöring!

Jag älskar gravad fisk, speciellt havsöring. Kommer ihåg på den tiden det begav sig så åkte min pappa och jag till Tana älv (gränsälv mellan Finland och Norge) varje år för laxfiske. Där lärde vi känna en härlig personlighet Antti Bogdanoff. Min pappa följde alltid med honom och rodde lax, själv så försökte jag att lära mig från land flugfiskets ädla konst och det jag minns mest av var att massor av trassel blev det men även hör och häpna en och annan landad lax. Det jag mest kommer ihåg av Antti var hans sätt att grava och avliva en lax. När han gravade så hade han en tioliters plasthink. Först lade han eller snarare hällde han i grovsalt plus socker. sedan några rediga skivor av lax och på med salt sockerblandning i massor, till slut så var hinken fylld till kanten. Både pappa och jag tänkte att detta går ej att äta med så mycket salt men Antti sa alltid med bruten finska/ryska/ibland obegripligt språk, att man aldrig kan salta en lax för mycket. Faktum var att Antti hade nog rätt för laxen smakade underbart. När Antti skulle knacka en fångad lax så hade han alltid i båten en halva Koskenkorva (vad annars?). När laxen var landad så klubbade man den med koskenkorvaflaskan och sedan tog man en redig klunk själv av denna(slaktsup). Tänk er då när fisket var bra och Antti skulle hem med farsgubben. En gång så kom dom hem med en delad motorrigg. (kostade bara 20 000 på den tiden att laga. Ja du söte!

Nu ska jag inte svamla mer utan du kan hitta receptet på gravad lax / öring i sin helhet under fliken Vad händer i klubben och klicka sedan på recept.

/Seppo

Gravad fisk 014 copy

 

Det här inlägget postades i Fiskerapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.