OBS fiskeförbud Halltorps hage.

Straxt innan jul fick jag en förfrågan angående ett eventuellt fiskeförbud i det vatten som tillhör naturreservatet Halltorps hage. Jag var till en början skeptisk till att det skulle var förbjudet att fiska i området, främst med tanke på det fria handredskapsfisket samt att jag inte sett några skrivningar om det på Länsstyrelsens hemsida där man listar fredade arter, tider och områden. Vid närmare efterforskningar upptäcker jag att det klart och tydligt står i reservatsföreskrifterna att “utöver vad lag och författning föreskriver skall gälla förbud för allmänheten: att fiska”. http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/SiteCollectionDocuments/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/Naturreservat/borgholm/halltorpshage/halltorp_foreskrifter.pdf 

Det står också i en liten blänkare under fliken Fredade arter, tider och områden att i vissa naturreservat kan finnas inskränkande bestämmelser.

Jag kontaktade länsstyrelsens fiskeridirektör samt länsstyrelsens naturvårdsenhet för att försöka bringa klarhet i varför det föreligger ett förbud att fiska i området. Mig veterligen innehåller vattnet inte någon särskilt skyddsvärd reproduktionslokal, och en jämförelse är reservatet Frösslunda sjömarker som innehåller en dokumenterad reproduktionslokal för både gädda och havsöring men där det inte föreligger något förbud att fiska.

En summering av svaren jag fick från LS är att sedan reservatet bildades 1975 har skötselplanen reviderats men man har inte reviderat föreskrifterna då detta är mycket krångligare. Reservatsförvaltningen är medveten om att föreskriften är föråldrad och borde plockas bort, den fyller ingen funktion och är heller inte kopplad till reservatets syfte. Tyvärr är en justering av föreskrifterna inget högprioriterat ärende men om och när en justering av föreskrifterna skall göras skall man ta detta i beaktning.

På hemsidan kan man läsa att ett av syftena med naturreservat är att tillgodose områden för friluftsliv vilket ett fiskeförbud motverkar. Det vi kan hoppas på är att en justering av föreskrifterna inte ligger allt för långt bort i tiden. Jag kommer fortsätta kontakta länsstyrelsen samt även naturvårdsverket för att höra hur arbetet med att ändra de föråldrade föreskrifterna fortskrider. Är det fler som finner ämnet intressant skulle jag uppskatta om även ni kontaktar ovan nämnda myndigheter.

Fram tills vi får till en förändring uppmanar jag er att följa gällande bestämmelser trots att de kan upplevas som felaktiga. Som sportfiskare och fiskevårdare är vi snabba att påpeka när fritidsfiskare/nätfiskare tummar på reglerna och vi kan räkna med att de kommer vara lika snabba om vi tummar på gällande regler, felaktiga eller ej. Det finns 4 fisketillsyningsmän på ön som har i uppgift att se till så att gällande regler efterlevs oavsett om de är föråldrade och utan syfte eller ej. Observera även att det finns ett arrende på vattnet och enskild har rätt att fiska, förbudet gäller allmänheten.

http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/SiteCollectionDocuments/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/Naturreservat/borgholm/halltorpshage/Halltorpkarta.pdf

//Andreas

 

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *