De flesta har koll men det skadar inte att påminna.

Havsöring i lekdräkt , är på väg att gå upp i en å/bäck för att leka. Ska naturligtvis returneras så att det blir ytterligare ett år med nya öringyngel. Det är samma sak som att ha ihjäl kon innan den kalvat om man klubbar denna havsöring! Men är den utan fettfena gör ni en välgärning om ni tar upp den så den inte blandar sig i leken i Ölandsbäckarna!

Havsöring efter lek , i början har den en bronsfärgad ton innan den går över i silver. Men den är mager och är en riktigt dålig matfisk , då den inte återhämtat sig efter en tid i Östersjön. Man ser oftast det bäst på buken av havsöringen som är gråaktig istället för kritvit, samt att den har slitna fenor. Om ni strandar en sån havsöring så buktar inte buken ut , utan det blir som ett veck istället. Denna kallas för blankbesa och förtjänar att få en chans att äta upp sig igen! Och om den inte hamnar på kroken igen så får den ytterligare en chans att leka till hösten eller nästa! Denna havsöring är ofta trött i andra änden av linan , och börjar att rulla i ytan efter hugget.

Här är den perfekta havsöringen , trind och i toppkondition! En fantastisk matfisk och en riktig fighter i andra änden av linan! Vi får ibland inplanterad havsöring med fettfenan borttagen , dessa är de som bör plockas bort så de inte blandar sig i leken i de Öländska bäckarna. Har de fettfenan kvar så fria hellre än fäll , för de gör större nytta i våra bäckar!

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 svar på De flesta har koll men det skadar inte att påminna.

  1. Rysssergej skriver:

    Tycker diskussionen om etik vid fiske är intressant och skulle vilja ifrågasätta en del angående era tankar kring upptagande av fisk.
    Ni skriver att man inte bör ta upp fisk i anslutning till lek, varken precis före eller efter. Ska man någon gång ta upp en fisk så bör det vara en fisk i toppkondition och då gärna med klippt fettfena. Varför är det bäst att ta upp en fisk i toppkondition? För att den är bäst fighter och godast då? Är det etiskt rätt tänkt att se till sitt egna behov, i detta fall smak? Ska vi se till utvecklingen av havsöringspopulationen så kan jag hålla med om att det inte är så smart att ta upp en lekfärgad fisk. Man får dock komma ihåg att en död fisk alltid är en död fisk och innebär en förlust för populationen. Ska man då på något försvarbart sätt ta upp en fisk med populationen i fokus och inte sitt smaksinne så borde en utlekt fisk vara förstavalet. Detta då den har reproducerat sig och är så långt som möjligt från nästa reproduktion.

    • Laxxe skriver:

      Hej Rysssergej, jag tror att vi ska ifrågasätta varför vi överhuvudtaget utövar sportfiske.
      1. Varför fiskar vi?
      2. Varför fiskar vi med sportfiskeredskap?
      4. Varför returnerar vi fisk?
      Jag kan endast svara för mig själv.
      1. Jag fiskar för att äta en del av det jag fångar, tyvärr kan jag inte bestämma vilka fiskar som skall fastna på kroken i förhållande till jägaren som kan avstå ett skott. Fisket och även jakten får aldrig bli en lek med levande varelser, grundsynen måste bygga på en stor respekt för allt levande.
      2. Anledningen för mig att välja metod är främst spänningen och enkelheten med ett spö . Samtidigt gör jag fisket svårare vilket får till följd att mitt uttag begränsas.
      3. För min del avgör: reglerna för vattnet jag fiskar i. vad klarar populationen i uttag. fiskens kondition-varför servera en middag som inte smakar bra är misshushållning, hur många besor har inte hamnat i soptunnan när den stolte fångstmannen skall ta hand om fångsten.
      Angående populationens välbefinnande kan jag bara svara för mina hemmavatten, övriga vatten får andra med bättre kunskaper svara för.
      Havsöringen tål ett visst uttag. Det finns minimått för att tillåta fisken leka en gång, du har rätt i att låta fisken fortplanta sig innan den fångas. Men att ta den till mat i dåligt skick är respektlöst. Att vi rekommenderar att ta upp odlad fisk beror på att den genetiskt är sämre och på lång sikt hotar beståndet. Att behålla en fisk i toppkondition garanterar att den matmässigt är bra. Vi bör bedöma fisken som övrig djurhållning, t ex lantbruk, yrkesfiske och jakt. Människan är en allätare och fisk är inte ett undantag.
      /Lasse

  2. Benny skriver:

    Tack för infon och bra bilder. Jag som nybliven havsöringsjägare för i år uppskattar infon. För oss som just börjat är det ju inte lika självklart.
    Om ni kan vore en bild som visar “fettfenan” du nämner inte fel heller, och varför den fisken inte är önskvärd. Är det för att den planterade är sämre på nåt vis eller ?
    Med vänlig hälsning

    • Klimpen skriver:

      Hej Benny! Fettfenan är den lilla “flärpen” du ser mellan ryggfena och stjärtfena, den har inga fenstrålar som övriga fenor. Ser den ut som på bilderna ovan (rundad och intakt) så är fisken vild, är den avklippt så är fisken odlad. Det är som du skriver, den odlade är “klenare genetiskt” än den vilda.

  3. Åsa skriver:

    Hej! Är det för sent att fiska havsöring i Åbybäcken nu? Det är ju tätt inpå lekperiod? Och rent generellt, vad gäller öringen där som matfisk, med tanke på östersjön och tungmetaller?

    • Solle skriver:

      Då förbudet är på tisdag nästa vecka, är det inget vi rekommenderar.Och i bäcken är det alltid förbjudet (endast markägare utanför fredningstid har fiskerätt) då det inte ingår i det fria handredskapsfisket. Utan det är bättre att låta dem vara och fiska västra sidan istället. Vad gäller tungmetaller är det samma som med laxen i östersjön. Ät enligt livsmedelsverkets normer om du är orolig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *