Årets sista dag bjöd på trögt fiske men avslutades i en Nyårsraket!

Eftersom man har bra pli eller är “bortklemad” som vissa säger så hade jag och min Sambo ordnat upp dagen så här. Hon handlar, städar och förbereder maten inför ikväll samtidigt som jag åker ut och fiskar.

Åkte först till en plats där det enligt rykten simmar en öring på runt 2kg som har gäckat Lasse den senaste tiden. Men inte ett liv där.

Åker sedan norr ut och fiskar av en sträcka mellan Äleklinta och Grönvik. Det enda som händer där är att jag lyckas stöta ut en fisk som står riktigt grunt. Mumlar lite till mig själv att va faan man inte la ett kast längs med land där,? när man alltid annars gör det nu i dessa kalla tider.

Knallar tillbaka till bilen och kör lite längre norr ut och fiskar av en sträcka som ser riktigt bra ut. 6-8m/s från sydväst med fina vågor som böljar in över stenar och pallar. Bra nyans på vattnet är det också. Så förhållandena är det absolut inget fel på. Fiskar av säkert 5-600m utan ett enda litet pet på flugan och tankarna börjar gå till om man har gjort rätt flugval, tar in flugan för snabbt eller för långsamt. Att ge upp innan mörkret har lagt sig var inte att tänka på.

Kommer upp till bilen igen och börjar titta i flugasken för att se om jag tror mer på någon annan fluga än den jag har fiskat med. Men bestämmer mig för att fiska med samma fluga även på det sista stället som även det ligger lite längre norr ut än förra. Har redan innan bestämt mig att börja ute på en udde för att sen fiska mig norröver in i viken. Lägger ut ett kast snett ut över pallen och börjar dra in. När jag har dragit in nästan hela fluglinan så stramar det till ordentligt och jag lyfter spöt som böjs nästan enda ner i korken. Yes tänker jag men i nästan sekund inser jag att flugan sitter i en sten!! Aja bara att lirka loss och fortsätta att kasta. Efter ca 10 min händer samma sak :-/

Det börjar skymma och jag har snart fiskat klart även denna sträcka. Men nu har tankarna börjat att gå till rådjurssteken och potatisgratängen med trattkantareller som ska mätta min mage ikväll. I viken finns en stor sten som jag “brukar” få fisk vid och även denna gång visade det sig att det stod fisk där. Jag kände direkt att det var en större pjäs som hade tagit min fluga. Tunga knyckar i spöt och en stor stjärtfena plaskade febrilt i vattenytan. I vissa mothugg känner man verkligen att dom sitter och det gjorde den här. Tyvärr så varade drillningen inte mer någon minut och jag anade att det inte var en vild fisk som satt på kroken. Ok jag fick en hel del hjälp av de stora vågorna som rullade in. Men mina farhågor stämde när jag tailade den och såg att fettfenan var borta samt en liten “missbildning” på ryggfenan. Den fick smaka på kalksten direkt och ligger nu i skrivande stund i min frys. Min digitala Super Samson visade att den vägde strax över 3kg när jag kom hem.

En bra summering på 2012 eller kanske en tanke inför 2013, när det gäller havsörings fiske.

GE ALDRIG UPP!!

Gott Nytt År Mvh/ Johan Bjelkendal Havsöring

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Årets sista dag bjöd på trögt fiske men avslutades i en Nyårsraket!

 1. Magnus Karlsson skriver:

  Snygg Fisk !

  Du kanske skulle ha några flugor utan förtyngning!!

 2. Ola skriver:

  Fin fisk, bra sida med lite fint silver. Något bra tips på fiske platser mellan bron och Borgholm ?

  Ola

 3. Johan skriver:

  Tack så mycket.
  Jo faktiskt bara du som använder det ordet i alla fall 🙂

 4. solle skriver:

  Det kan nog inte bara vara jag som säger det? Men grattis till en grann havsöring och en förstående (blivande) fru! Inget av dem växer på träd… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.