Havsöringsrapport!

I morse runt nio tiden kom Johan Albien från Färjestaden och hämtade upp mig för en dags öringsfiske.

Vi började uppe på nordvästra sidan för att därefter fiska oss söder ut. Till vår förvåning så var det redan 2st bilar på det första stället vi skulle fiska på men dom hade vandrat ganska långt söder ut på den sträckan. Så där jag vanligtvis brukar fiska var ledigt.

Det dröjde inte länge innan Johan fick på en liten öring. Bådar gott tänkte jag. Men det var det enda som hände på det stället. Öringen föll för den omtalade Albyminken. Själv så fiskade jag med en Omöborste.

Även på det andra stället var det också folk som fiskade. Men den sträckan vi ville fiska av var ledig. Men ingen fisk där heller.

Tredje stället har jag inte prövat förut men med förutsättningarna som var idag så tänkte jag att det var värt ett försök. Johan börjar fiska söder om mig. Jag går en bra bit norr ut och börjar fiska. Vinden låg på ganska hårt ifrån syd säkert 8-11m/s i byarna om inte mer och bra fart i vattnet med vågor över halvmetern. “Perfekta” förhållanden för flugfiske.

Jag börjar kasta av “revet” och efter en stund när jag håller på och fiskar in flugan tittar jag bak för att se hur det går för J. Precis då snubblar jag till lite och samtidigt känner en liten dragning i flugan, tappar linan och men får tag i den igen och försöker göra mothugg men försent. Gör ett kast till och gör säkert bara 2st indragningar innan det sträcker till i linan och denna gång sitter mothugget. Fighten går bra och jag landar en vild silverblank öring på straxt under 2kg. Den fick simma tillbaka. Under drillningen så har jag vinkat till J att jag har fisk. Så han är på väg bort till mig. Jag går ut igen och på andra kastet sträcker det till igen och en fisk på uppskattningsvis ett kilo tyngre än den förra hoppar loss flugan i första hoppet.grrrrr

Ut med flugan igen och har min tredje fisk på. Men bara runt 50cm. Sen fick jag 2st till under måttet och ett par dragningar i flugan innan dom försvann. Kul med nya ställen som funkar bra. Det var 7 grader i vattnet. Skönt att få känna på lite fisk igen efter ett par fiskelösa försök på östra sidan. Alltid lika roligt när man stöter på en grupp med öringar.

Så här i efterhand skulle vi nog ha stannat kvar uppe på norra Öland för det blåste mer och var mycket mer fart i vattnet än vad det var längre söder ut. Så det blev inga mer öringar.

Men på sista stället innan det blev mörkt så hade vi sällskap av den stora gråa Bruddestasälen som nyfiket iakttog oss på behörigt avstånd. Tack o hej sa vi och åkte hem.

Jag tackar igen för en trevlig fiskedag.

Tight Limes/

Johan Bjelkendal

 

 

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Havsöringsrapport!

  1. Ola skriver:

    Fiskade i helgen 17-18/11, fick 2 st mindre öringar. Var trögt på söndagen men hade ett hugg till slut.

    Ola

  2. Johan skriver:

    Bra skrivet Johan !
    Tack själv

    Å Seppo krya på dig ordentligt , ja ska göra mitt bästa för att hålla ställningarna
    Med albyminken 🙂 hojjta om du saknar material till alla flugor som binds nu

    • Seppo Lippo skriver:

      Tack Johan, skönt att det finns någon som håller ställnin. Ja jag hojtar till om jag saknar något i materialväg

  3. Mats Cassegård skriver:

    Intressant läsning, stod själv i valet och kvalet om jag skulle dra iväg till Öland och försöka i konsten att fiska havsöring, verkar vara ett kul fiske. Själv är jag varken med flugspö eller vadare ännu, men snart så ska även jag stå ute i sundet och fightas.

    Vore trevligt att få lite bra tips… Funkar det att försöka fiska havsöring med haspel och kastdobb med ex antal meter tafs och fluga? Snabb hemtagning m vevstopp?Haspel och spinnare? Vilken är bra?

    Ps: Kanske finns det duktiga fiskare som kan ta sig ann, en intresserad öringsfiskare.

    Med bästa hälsningar
    Mats

    • Ola skriver:

      Hej Mats!

      Jag hjälper gärna dej. Det är bara att slå en pling så bestämmer vi. Mitt nummer är 0761152582.
      Ring när du vill-

      Ola

    • Andreas Johansson skriver:

      Hej Mats! Vi både spinn och flugfiskar, vinterhalvåret blir spinnfisket lite trögare och då kan det vara en fördel med fluga. Men det funkar att spinnfiska även när det är kallt i vattnet, man får ta det lite lugnare bara och välja lite mindre beten. Bombarda och fluga kan vara ett bra alternativ innan man lärt sig behärska flugspöet (är själv nybörjare vad gäller flugfisket). Ta en titt på fliken “Fiske på Öland”, där finns en del tips. Har du några frågor så är det bara att höra av sig, antingen här på sidan eller på vår Facebooksida.
      //Andreas

      • Mats Cassegård skriver:

        Tack Andreas för ditt svar. Just nu dammsuger jag all infomation som jag kan få. Bra att få tips från lite mera erfarna fiskare. Sedan är det 50/50 om man får fisk. Naturupplevelsen är halva nöjet, att stå och se ut över havet. Frisk luft har ingen dött av. // Mats

  4. Seppo L skriver:

    För bövelen sluta och skriv om alla krokade och missade öringar i några dagar så att jag har en liten chans att bli frisk. När jag läser allt detta så blir jag bara sämre och sämre.

    • Andreas Johansson skriver:

      Hur ser prognosen ut, hinner du tillfriskna till gädd-mästerskapet?

      • Seppo L skriver:

        Ja du Andreas det ser inte bra ut. Lunginflamationen verkar inte vilja släppa taget men jag har fått nya tabletter så får vi se. Hjälper inte dessa så kommer jag att bli inlagd på sjukhuset i några dagar för att få något via dropp istället. Vi får se det är ju bara onsdag just nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *