Ölands massiva öringar visar sig från sin bästa sida.

När vatten temp, vind, ström och övriga parametrar stämmer så kan man få uppleva Ölands helt fantastiska öringfiske… En sådan kväll var det igår den 24 april

Börjar fiska kl 14:00 och då på östra sidan, och efter bara någon timma så har jag landat och returnerat 6 öringar, någon liten sprall men även ett par om ca 2-3 kg som om en månad troligen är i betydligt bättre kondition. Inte för att de var mörka men lite väl tunna och insjunkna på sidorna för att bli någon större kulinarisk läckerhet.

Kvällen går mot sitt slut och jag har snart fiskat av hela revet, det som återstår är den yttersta spetsen som sedan övergår i en lång sandrevel. Just här har jag vid flera tillfällen genom åren missat ett par större öringar, bl.a. en större ”luns” som jag iaf gissar vägde nära det magiska10 kg sträcket!  För att försäkra mig om att linan 0,12, krok mm är okej så gör jag ett kort stopp i fisket, bara för att dels kapa ett par meter lina, samt att även byta till ny krok. Det gäller att ha skärpa i kroken, och övriga delar i skick om det ska hålla emot!

Efter tredje kastet så kliver öring nr sju på för kvällen, och nu är det annat ljud i rullen vill jag lova! Hugget kommer på mycket lång lina, gissningsvis ett 60-70 tal meter ut och på ett nafs så har ytterligare 20 meter rusat av rullen! Det första jag ser av fisken är den breda stjärtfenan som lyser silverblank i kvällsljuset när öringen vill borra ner huvudet i blåstången. Efter detta så följer de mer eller mindre obligatoriska hoppen, som till antalet hinner bli tre innan musten går ur fisken. Efter det så är den betydligt fogligare, och kommer snällt in liggande på sidan, och men ett fast grepp om stjärtspolen så är fisken min.

Och denna är i så oerhört god kondition att jag väljer att behålla den.

Tyvärr är min våg inte riktigt tillförlitlig så jag kan inte tvärsäkert säga vikten, men den väger iaf mellan 5,0 -6,0 kg?

Kvällar som dessa kan, och ska man leva länge på! Speciellt när man vet att det troligen dröjer till nästa gång Ölands öringar visar sig från denna sin bästa sida…!

 

©:Foto Ludde

 

/Micke Blekinge

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 svar på Ölands massiva öringar visar sig från sin bästa sida.

  1. Dennis hansson skriver:

    Snygg öring! Grattis!
    Har oxå fått öring på 5-6 kg här på västkusten i år.
    Dock fördelat på 7-8 stycken:)
    Såna stora som din ser vi inte ofta här!

    //Dennis
    Varberg

  2. Johan Albien skriver:

    Härlig läsning Grattis !!!
    man blir ju inte direkt mindre sugen på fiske nu !!!

  3. Johan skriver:

    Häftigt.
    Grattis.
    Men den 24 mars 🙂

    • Micke skriver:

      @Rogge:
      Testa tånglake färger/alt grå-silver.
      Smörgåsbordet på kusten, ur ett öring pespektiv är på väg att dukas upp på allvar. Finns massor av gott & blandat.

      @Johan
      Opps… tiden går fort ibland..

      ber om ursäkt!

      Micke

  4. Rogge skriver:

    Stort grattis!
    Färg pådragen som gäller nu?
    Rogge

  5. Hasse i Norrby skriver:

    Grattis Grattis
    Har vi ett Tronskifte på gång.
    Hälsningar
    Hasse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *