DET GÄLLER ATT LEVA SOM MAN LÄR

Vi i klubben propagerar för ett bättre beteende i vårt fiske. Vi har tagit bort bilder som visar fångster på fisk som inte skulle varit ur vattnet, oftast C & R eftersom vår åsikt är att skall du inte äta fisken så återutsätt den snarast.

Trots det har vi missat ett antal gamla bilder på C&R fiskar prydligt fotade, blev upplyst av en vän om detta. Tackar för synpunkten och tar bort bilderna.

Alltså: Återutsätter du fisken varligt utan att beröra eller lyfta den ur vattnet är dödligheten ca 0-5%: Tar du upp fisken ur vattnet vid avkrokning, ökar dödligheten med ca 10-20%: Tar du upp fisken på land för vägning och foto ökar dödligheten ytterliggare ca 10-20%. Till detta kommer skador som uppstår vid kontakt med fisken, skador på slemhinnor och klämskador.

Varför är vi så petiga med dessa frågor undrar du med all rätt, genom att bättre välja vilken fisk vi tar upp så får vi god matfisk som kommer till nytta samtidigt som vi minskar uttaget av fisk på ett bestånd som är klent. Genom att skapa ganska enkla regler som de flesta har full förståelse för kommer vi att få förutsättning för ett bättre fiske för alla. Vi rekomenderar också att alla begränsar sin fångst till 1-2 fiskar om lyckan står en bi, tag gärna fisk som är odlad. Lättast ser man det på avsaknad av fettfena eller bröstfena.

Lasse

 

Det här inlägget postades i Klubbnytt och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på DET GÄLLER ATT LEVA SOM MAN LÄR

  1. Johan skriver:

    Ett bra tips är också att fiska med hullingslösa krokar.
    Blir mycket lättare att kroka av dom i vattnet då.
    Om man ändå måste ta tag i någon fisk. Blöt alltid händerna innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *