Old Famous! (Peter Ross)

Nummer 4 som hamnar i min Wheatley ask är våtflugan Peter Ross (en variant av Teal & Red). Ha en förtröstan för jag är snart klar med dessa klassiska flugor som ska testas i höst. Originalmönstret skapades av en butiksägare som hette Peter Ross från Killin, Perthshire Skottland i slutet av 1890-talet. Flugan är känd framför allt vid sjöfiske efter havsöring. Jag känner även till flera fall där denna vackra fluga har motionerat hyfsat stora laxar. En period i mitt liv så hade jag en Crescent 550 vid en sjö som heter Skagern. Skagern hittar du några mil söder om Degerfors. Skagern är känd för sina stora Lakar men få verkar känna till att det patrullerar grov öring i denna djupa sjö. Jag hade ofta en Peter Ross som upphängare framför min knallröda Nilsmaster vobbler. Sju av tio öringar nöp våtflugan Peter Ross. Av någon konstig anledning så har jag inte använt flugan efter att jag avvecklat mitt fiske i Skagern. Det verkar som att denna vackra våtfluga Peter Ross har haft en dalande intressekurva under årens lopp. Varför? Ja! det vet jag inte men märkligt är det. Ska bli spännande att se hur vår kräsna Ölandsöring kommer att reagera.

/Seppo

Peter Ross på dubbelkrok strl 8
Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Old Famous! (Peter Ross)

 1. Mr Ghoost skriver:

  En fluga du glömmer som kanske inte old famous men en klassiker i England som jag tror ingen vågat utmanat i havsörings fiske, kling kammer ( ursäkta stavningen).
  Min teori är om man binder den i storlek 8-10 så kommer den garanterar att leverera öring vid rätt förhållande.
  Flugan i sig är galet rolig att fiska trög regnbåge på.
  Har flertalet dagar kvällar där enbart den flugan levererat.
  Tror att det är hur den ”hänger” i vattnet som får fisken att i stort sätt explodera, men huggen ät extremt försiktiga och nästan omöjliga att se i vissa förhållanden.

  Skit fiske på er alla

  /Mr Ghoost

  • Seppo skriver:

   Hej Mr Ghoost!
   Tack för tipset!
   Oj! Det var många flugor som poppade upp i mitt huvud men inte dock Klinkhammer.(Tror det är det du menar). Klinkhammer eller Klinkhåmer hette från början LT Caddis (Light Than). Imiterar kläckare. Det var en tysk flugfiskare Hans van Klinke som i början av 80-talet skapade detta mycket effektiva mönster. Personligen så har jag oxå haft superfiske på regnbåge, öring, harr och framför allt harrfiske i Glomma . Havsöringen vakar sällan här på ön men det finns vissa platser där den vakar en hel del så varför inte knyta på en Klinkhammer. Bra tanke där Mr Ghoost.
   /Seppo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.