Slånbärsbusken!

Slån eller slånbärsbuske (Prunus spinosa) är en buske i familjen rosväxter. I Sverige förekommer slånbärsbusken på ängar och i skogsbryn i hela Götaland samt stora delar av Svealand. Den är dock betydligt vanligare i kustområden. Busken finns även i övriga Europa (förutom Island), Främre Asien och till och med i Nordafrika. Den trivs i Kalkrik jord. “Källa Wikipedia”

För mig är slånbärsbuskens blomning startskottet för dom riktigt stooora sjöörreten. Näbbgäddan börjar lite smått även belägra Ölandskusten under denna tid. Andra veckan i maj brukar slånen stå i blom här på ön men detta kan även ske ända in juni. Det är en härlig tid som kommer sakta men säkert. Chans till stor sjöörret, sik och näbbgädda ökar dramatiskt dom närmsta veckorna. Mången sportfiskare som är ute efter sjöörret och börjar få näbbgäddor byter oftast plats. Mitt heta tips är att gör inte det för det finns stor sjöörret bland dessa näbbgäddor. Oftast figurerar dessa i ytterkanterna av näbbgädde stimmen. Ett härligt minne som jag har är att för ett antal år sedan så hade jag min gode vän “Sotarn” från Karlskoga på besök. Vi fiskade riktat på näbbgäddor när han fick ett stenhårt hugg så att han tappade sitt spö i sjön. Tyvärr så klev denna fisk av efter en stund men den var stor, mycket stor.

Önskar er en riktigt härlig maj/valborg och ett gott skitfiske mina damer och herrar.

/ Seppo

Här en vacker slånbärsbuske i full blom förra året. Denna majdag krokade jag sjööret och näbbgäddor på samma plats. Bara fin fisk och en underbar dag. På bild 2,75kg

Morgonfiske med Läkar-Lasse 032 copy

Det här inlägget postades i Fiskerapporter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.