Nu är det påbörjat!

Igår söndag började Lasse och jag besöka markägare som har del i Åbybäcken. Det gick fantastiskt bra , alla vi fick tag i skrev på fullmakten för vår redighet i Åbybäcken. Vi klarade nästan av 30% av dem, så med lite flyt klarar vi av det på två helgdagar till? Träffade mycket trevliga människor och hade mycket givande diskussioner om många olika saker!

Åbybäcken är Ölands viktigaste bäck vad gäller havsöringens reproduktion, den kanske till och med står för 50% av totala antalet yngel/smolt som produceras på ön? Om vi får alla markägare att skriva på så kommer det här fiskevårdsprojektet ha en enorm betydelse för att öka antalet havsöringar i Östersjön.

De senaste årens inventering av antalet lekplatser har varit 13/14 250st, 14/15 207st och 15/16 161st. Då har vi ändå haft otroligt lite vatten 15/16, endast en bäck till som vi inventerar haft lek. Det är Frösslundabäcken som hade 29 lekplatser i den svaga vattenföringen, medans resten har varit helt tomma på lekande havsöring. Men tillbaka till Åbybäcken som idag har en kläckning av rommen på mellan 10-20% i det fina gruset med sediment. Får vi byta ut detta mot ett grövre 30/70 på flera platser kommer vi lätt över 90% vid rätt förhållanden. Med lite mer platser så hoppas vi även få bort en del av den utbredda överlek som sker i bäcken. Många utav grushögarna som finns leks det i så många gånger att när du inventerar i början av leken och sen i slutet är den flyttad mellan 0,5-1m nedströms på lite mer än en månad.

Vi har ett problem till som vi ska försöka lösa, det är flygsanden som fylldes på i de nedre delarna av bäcken. Här har vi en hel del bladvass som slagit rot och pressar ihop vattnet till en väldigt smal fåra där ingen lek sker. Vi hoppas verkligen det här kan bli verklighet, och att årets hundratals timmar av fiskevård för havsöring hamnar i Åbybäcken?! Planera redan nu in i era kalendrar augusti och septembers helger som fiskevård/träning, ni kan se Lasse som er PT efter en sommar slappande i hammocken.

Det här inlägget postades i Fiskevård och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

1 svar på Nu är det påbörjat!

  1. Mats Olsson skriver:

    Jag uppskattar verkligen allt arbete som ni lägger ner på att bevara fisket. /Mats

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.