GÄDDFABRIK INBJUDAN

Pressmeddelande Parboäng våtmark

Pressträff – Tisdagen den 11:e november kl 15:00 Parboäng gård.

Under 2014 har Sportfiskarna projekterat och konstruerat en våtmark vid Parboäng gård, Grönhögen, tillsammans med markägaren Johan Parboäng. Våtmarken har fått finansiering från LOVA (Lokala vattenvårdsprojekt) via Länsstyrelsen i Kalmar samt Ostkustens vattensamling där Ölands vattenråd ingår. Ölands Trolling- och Sportfiskeklubb har varit delaktig i de tidiga projekteringarna.

 

En våtmark, flera nyttor!

Våtmarken har många fördelar för naturen. Den saktar ned vattnet som är på väg ut i Kalmarsund och gör att mängden näringsämnen tas upp, vilket gör övergödningseffekterna mindre i havet. Gäddorna gynnas av den stora lekytan på våren, mer beskrivit nedan om detta. Fåglarna har redan hittat till våtmarken, främst olika typer av vadarfåglar men även andra arter då södra Öland är en rastplats för många flyttfåglar.

 

Gäddfabrik, vad är det?

Forskning har visat att en stor del av Östersjöns gäddor vandrar upp i små vattendrag för att leka på våren. Gäddan föredrar grunda översvämmade områden (våtmarker). Tyvärr har våtmarksområden minskat i Sverige under senaste 100 åren, i vissa län har upp till 90 % försvunnit. Genom att man återskapar sådana här översvämningsvåtmarker ökar man lekytan och uppväxtområdet på ett naturligt sätt. Studier har visat att bäckar kan gå från några få tusen gäddyngel till flera hundra tusen första säsongen direkt efter åtgärd!

Gäddfabrik Gäddfabrik

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *