Laxförordningen i Östersjön

HAV skickar överklagandena vidare till regeringen, med hänvisning till myndighetsförordningen att föreskrifter ej går att överklaga. öTSK var en av 105 föreningar, företag och privatpersoner som har motsatt sig beslutet.  Motiveringen till vår skrivelse är följande:

Att laxen är hotad saknar grund. Det har aldrig funnits så mycket lax i Östersjön som nu

Att ett fiske på blandbestånd skulle hota vildlax, ett riktat fiske vid älvmynningarna och i älvarna påstås vara bästa förvaltningen. Om en älvs bestånd är hotat- stoppa allt fiske i och utanför älven.

Att Hav följer riksdagens direktiv att styra över fisket emot rekreation och turism även i glesbygdskommuner runt Östersjön.

Att ett C&R  fiske på uppväxtlax är förkastligt med tanke på den höga dödligheten uppemot 50-80%, resultatet blir mycket fisk som kastas tillbaka som gödning till ett redan övergött innanhav.

Att  en stor del av trollingfisket flyttas till bl a Bornholm och Åland med förlorade arbetstillfällen och skatteintäckter.

Vi är positiva till en reglering även av trollingfisket då det har blivit en stor sektor inom sportfisket. Men att i princip totalförbjuda trollingfisket till fördel för fisket i vattendragen anser vi vara en grov inskränkning av vår rätt att hämta mat i havet som vi av hävd alltid gjort, samtidigt som man tar hänsyn till de husbehovsfiskare som i storskalig omfattning fiskar runt mynningarna enligt gammal hävd.

Vårt förslag  är 1 lax per man och dag får behållas, en rekommendation att endast behålla odlad fisk.

Att Hav verkar för att få samma regelverk för alla östersjöländer. Att all odlad fisk fenklippes.

Att reglera uttaget i östersjön genom fredningsområden (vissa uppväxtlokaler som håller extremt mycket fisk), dvs att anpassa svårighetsgraden för att hålla nere fångsterna då det ändock är sportfiske vi sysslar med.

Att Hav gör en revidering av beslutet och lyssnar, har en dialog med även utövarna av trollingfisket.  En länk till Havs pressmedelande http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/havochvatten/pressrelease/view/klagomaal-paa-hav-s-beslut-om-laxfiske-877653

/Lasse

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Trolling och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.